Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα «κλειδιά» όταν ανοίξει η πλατφόρμα – Οι προϋποθέσεις

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022, αναμένεται να εκδοθεί η παραπάνω θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.
Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

«Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρις συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους, τονίζοντας ότι προηγούνται οικογένειες με μέλος με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Taxisnet και ΑΦΜ τα «κλειδιά» όταν ανοίξει η πλατφόρμα

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή καθώς ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει με κωδικούς Taxisnet. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει».
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι προϋποθέσεις

Παράλληλα στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αναφέρθηκε ο υπουργός. «Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές».
Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί.