Πέρασε η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.

Οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στη Λάρυμνα στο Νομό Φθιώτιδας, 130 χλμ περίπου, Β/ΒΑ της Αθήνας. Στο Πυρομεταλλουργικό Εργοστάσιο γίνεται επεξεργασία των Ελληνικών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων (λατεριτών) με στόχο την παραγωγή σιδηρονικελίου (FeNi), περιεκτικότητας 18-24% σε νικέλιο που αποτελεί πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες παραγωγής ανοξείδωτων χαλύβων στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η τροπολογία 1331/196/10.6.2022 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία (υπερ 157 και κατά 143).

[του κ. Π. Τζεφέρη, Δρ. ΕΜΠ-συγγραφέα]

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία, ξημερώματα Τετάρτης και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Syzitiseis-kai-Psifisi?law_id=ef30faca-1712-4d29-8a3e-aea90189a642

Σήμερα, 15.06.2022, τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία 1331/196/10.6.2022 για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ. 

Η τροπολογία 1331/196/10.6.2022 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία (υπερ 157 και κατά 143).

Με το άρθρο 6 της συγκεκριμένης τροπολογίας, τροποποιούνται αλλά και συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη “ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.” η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.

Εν προκειμένω:

α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.)

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και πέντε (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από το Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις, ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται σχετική δαπάνη ποσού 31 εκατ. ευρώ περίπου, μέχρι το τέλος του 2022, η οποία αναλύεται σε:

  • 24 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή αποζημίωσης λόγω καταγγελίας του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.,
  • 7 εκατ. ευρώ περίπου, από την σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε..

Αν οι ανωτέρω εκτιμήσεις-σημειωτέον δεν προέρχονται από το ΥΠΕΝ- αποδειχθούν ορθές, το κόστος των 31 εκατ. θα προστεθεί τους επόμενους (5) μήνες στα 53 εκατ.που έχουν ήδη δοθεί μέχρι τώρα από από τον κρατικό προϋπολογισμό στην εταιρεία, από την ώρα που ετέθη σε καθεστώς εκκαθάρισης (2020).

Heap Leaching Pilot Plant, υδρομεταλλουργική μέθοδος επεξεργασίας του λατερίτη της ΛΑΡΚΟ. Η ελληνκής τεχνογνωσίας μέθοδος που μπορεί να παράξει Battery nickel-cobalt.
Θειϊκό Νικέλιο και Θειϊκό κοβάλτιο για ηλεκτρικά οχήματα: το μέλλον της ΛΑΡΚΟ;

Μέχρι το τέλος του 2022, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς των στοιχείων ενεργητικού από τους “μνηστήρες” του διαγωνισμού και ειδικότερα την κοινοπραξία που διατηρεί ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ και απαρτίζεται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την AD Holdings. Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω των εκκρεμοτήτων με τα περιβαλλοντικά θέματα και το προσωπικό, είχε δοθεί προθεσμία ως τις 5 Ιουνίου για την υποβολή προσφορών στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του ειδικού διαχειριστή. Η προθεσμία πέρασε άπρακτη.

Επίσης, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, πρόκειται να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από δύο αναβολές, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των 5 σωματείων της ΛΑΡΚΟ για την αναστολή της διαδικασίας αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:

  1. τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» και
  2. τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:

1.Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας 2. Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις 3. Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις) 4. Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη) 5. Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια 6. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).