Ούτε… βίδα δεν δίνουν στους Τούρκους οι ΗΠΑ – Πανίσχυρη και απόλυτη κυρίαρχος η Πολεμική μας Αεροπορία που αγοράζει ολοκαίνουργια μαχητικά και αναβαθμίζει τα παλιά.
Χρονιές ορόσημο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το 2021 και το 2022 για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία χάρη στις μεθοδικές κινήσεις της πολιτική και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» αναβαθμίζει το σύνολο σχεδόν του εναέριου στόλου.
Την ώρα που η Τουρκία δέχεται το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο από τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 της και της απόκτησης νέων, η χώρα μας περνά στη νέα εποχή βάζοντας στη φαρέτρα της τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη της Δύσης.
Δεν είναι μόνο η απόκτηση των πανίσχυρων γαλλικών μαχητικών Rafale ή η ένταξη στο πρόγραμμα των κορυφαίων μαχητικών 5ης γενιάς, των F-35. Οι εικόνες με τα πρώτα F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας να πραγματοποιούν την πρώτη τους πτήση στον ελληνικό ουρανό, να σκανάρουν όλο το Αιγαίο με το κορυφαίο ραντάρ και την τεχνολογία AESA και να επικοινωνούν άριστα με τα Rafale, προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκία.
Δεν πρόκειται για απλό εκσυγχρονισμό των ελληνικών μαχητικών, μιλάμε για ό,τι πιο εξελιγμένο παγκοσμίως σε F-16, με κατακόρυφη αναβάθμιση της μαχητικής τους ικανότητας, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, ηλεκτρονικά συστήματα ταυτόχρονου εντοπισμού στόχων σε στεριά, αέρα και θάλασσα και φυσικά νέα όπλα που κάνουν τη διαφορά.
Το άλλο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει, είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23 – 25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 83 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.
Το πρόγραμμα πέρασε από τη Βουλή και πλέον απαιτείται μόνο η τελική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Η διαδικασία αναβάθμισης των F-16 block 50 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, με τους Έλληνες μηχανικούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.
Είναι δεδομένο πως με 24 Rafale, 20+20 F-35, 84 F-16 Viper, 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50+adv, 25 Mirage 2000-5 και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης και σαφέστατη υπεροχή στον ουρανό του Αρχιπελάγους.
Όσο κι αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να πείσει το τουρκικό ακροατήριο πως η προμήθεια νέων F-16 και η αναβάθμιση των παλαιών θα προχωρήσουν ή πως η χώρα του θα αποκτήσει και Eurofighter, η αλήθεια είναι ακριβώς όπως την έγραψε το οικονομικό περιοδικό Forbes, πως «ακόμη και αν υλοποιηθούν και οι δύο συμφωνίες που επιδιώκει η Τουρκία για F-16 και Eurofighter, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης σε αριθμό Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας».