Ζεμπίλης: Με απόφαση Σ. Πέτσα το φράγμα Σέττα – Μανίκια εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης». Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα!    

Την κατ’ αρχήν ένταξη του έργου «ολοκλήρωση φράγματος Σέττα – Μανίκια» στο Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε σήμερα ο Θανάσης Ζεμπίλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη.   

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Ζεμπίλης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Α. Τρίτσης» εντάχθηκαν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά αρδευτικά έργα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τα υδρευτικά φράγματα του Δομοκού και της Σέττας – Μανικίων. Χαρακτηριστικά, η απόφαση αναφέρει ότι «το δεύτερο εμβληματικό έργο της πρότασης αφορά στην «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕΤΤΑ–ΜΑΝΙΚΙΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ», την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΜΗΣ», την «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕΤΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ», καθώς και τα συνοδά υποέργα αυτών (πρόκειται για ημιτελές υδρευτικό έργο). Το κύριο υποέργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης της επικαιροποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης, μετά την ολοκλήρωση αυτής, και εντός μηνός, θα πρέπει να υποβληθεί το σύνολο των νέων στοιχείων ώστε να επαναξιολογηθεί ο πλήρης φάκελος του έργου».    

Ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ακόμα ότι «με δεδομένο ότι στο «Α.Τρίτσης» εντάσσονται μόνο ώριμα έργα, αποτελεί επιτυχία ότι κατορθώσαμε να εντάξουμε σ´ αυτό την ολοκλήρωση του φράγματος, παρά τις υπάρχουσες εκκρεμότητες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, μας περιμένει πολλή δουλειά ακόμα μέχρι να εγκριθεί η επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη του κυρίως υποέργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ακολούθως, θα απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες ωρίμανσης για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Στο σημείο αυτό ο κ. Ζεμπίλης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περίπου 8 μήνες για την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου. «Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να ολοκληρώσουμε σύντομα τα προαπαιτούμενα και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης μου στον κ. Πέτσα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο και εμβληματικό έργο που δρομολογείται, μετά την παράκαμψη Χαλκίδας, και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο», συνέχισε ο κ. Ζεμπίλης.   

Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της σημαντικής υπόθεσης, από την στιγμή που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπέβαλε στο ΥΠ.ΕΣ. τον σχετικό φάκελο, με τον τίτλο «Ολοκλήρωση Φράγματος Σέττα – Μανίκια Ν. Ευβοίας & Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης», συνολικής αξίας 41.000.000 ευρώ. «Στις 27 Μαΐου το έργο έλαβε θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για την κατ’ αρχήν ένταξή του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας.    

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου. «Η ολοκλήρωση του φράγματος Σέττας –Μανικίων θα αποτελέσει προστιθέμενη τουριστική αξία για την ευρύτερη περιοχή με δυνατότητα επισκεψιμότητας όλο το χρόνο. Με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για αναψυχή και δραστηριότητες, η εν λόγω περιοχή θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Επιπλέον, η κατασκευή του φράγματος θα αντιμετωπίσει ολιστικά και οριστικά τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν στερεύουν οι γεωτρήσεις από τις οποίες εξυπηρετούνται οι ανάγκες ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μένουν για πολλές ημέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Κύμης χωρίς πόσιμο νερό. Στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν και τα έργα ύδρευσης της περιοχής της Αμαρύνθου», είπε ο κ. Ζεμπίλης 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβληματικό αυτό έργο αποτελείται από τρία υποέργα: α) ολοκλήρωση φράγματος Σέττα – Μανίκια Π/Υ 20.000.000 € με ΦΠΑ, β) κατασκευή δικτύων ύδρευσης περιοχής Κύμης Π/Υ 16.000.000 € με ΦΠΑ και γ) μελέτη-κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου φράγματος Σέττα-Μανίκια Π/Υ 5.000.000 με ΦΠΑ.