Τουρκία: Δεκάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες ετοιμάζουν πορεία προς την Ευρώπη

Δεκάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Το Καραβάνι του Φωτός» και περιμένουν να δοθεί εντολή εκκίνησης για να ξεκινήσουν πορεία προς την Ευρώπη: αγωνία επιβίωσης ή δάκτυλος της Αγκυρας, αναρωτιούνται αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ετοιμάζονται να φύγουν για την Ευρώπη, σε μια μαζική πορεία στο πλαίσιο εκστρατείας που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ονομάζεται «Το Καραβάνι του Φωτός» (Αλ Νουρ Καραβάν), μεταδίδουν αραβικά αλλά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο (φωτογραφία, επάνω, από 7al.net).

Ξεπέρασε τους 40.000

Σύμφωνα με την εφαρμογή της εκστρατείας στο Telegram, ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή ξεπέρασε τους 40.000 και το κομβόι αναμένεται ν’ αναχωρήσει για την Ευρώπη τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Οι Σύροι που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην πορεία καλούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν για να διευκολυνθεί η ασφαλής διέλευσή τους προς την Ευρώπη.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους στην Τουρκία και του εντεινόμενου ρατσισμού σε βάρος τους, πέρα από τις εκστρατείες απέλασης και τις αποφάσεις που περιορίζουν τη ζωή τους.

Επίσης, πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση που αποφάσισε η Αγκυρα στη βόρεια Συρία και η προσπάθεια «συμφιλίωσής της» με τη Δαμασκό, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «ασφαλούς» περιοχής για την εγκατάσταση των σύρων προσφύγων και τον διωγμό τους από την Τουρκία.

Το όπλο των σύρων προσφύγων

Είναι όμως το «Καραβάνι του Φωτός» μία από τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία ή η Αγκυρα λειτουργεί ως προβοκάτορας που χειραγωγεί τη συριακή προσφυγική κρίση προκειμένου να αποκτήσει κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όσον αφορά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές;


Φωτογραφία αρχείου

Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις για πιθανή πολιτική συνεννόηση μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού επηρέασαν τους σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ωθώντας μεγάλο αριθμό από αυτούς να σκεφτούν να πάνε στην Ευρώπη, ειδικά επειδή τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τους αποδέχονται και επενδύουν στην απομάκρυνσή τους ενόψει των εκλογών, πέραν των περιορισμών που τους έχουν επιβληθεί σε πρακτικό επίπεδο.

Η ερευνήτρια σε θέματα προσφύγων, Λίνα αλ Ζούμπι, λέει ότι ξεδιπλώνεται ένα δραματικό σενάριο που σχετίζεται με θέματα επιβίωσης των προσφύγων, ειδικά αφότου η Αγκυρα εξέφρασε την επιθυμία της να μετακινήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες πριν τις εκλογές του 2023, και αυτός ο αριθμός είναι αδύνατο να φιλοξενηθεί στη βόρεια Συρία.

Ερχονται εκλογές

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η παρουσία περίπου 3.700.000 σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία καλλιέργησε την αντίληψη στο εκλογικό σώμα ότι επέβαλε βαρύ κόστος στην οικονομία της χώρας, γεγονός που οδήγησε στα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν στις τουρκικές πόλεις, στα μέτρα εναντίον τους και σε ορισμένες συγκρούσεις που οδήγησαν σε δολοφονίες.

Επίσης, η στέγαση, η εκπαίδευση και η χορήγηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια είναι από τα σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, τα τουρκικά κέντρα μελέτης εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αλλαγή της πολιτικής της Αγκυρας απέναντι στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία το 2023, καθώς το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» και ο Ερντογάν βρίσκονται στην εξουσία για σχεδόν 20 χρόνια, και φυσικά έχει συρρικνωθεί η δημοτικότητά τους, οπότε υπάρχει φόβος που εκφράζεται και μεταξύ τους πως δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές.


Φωτογραφία αρχείου

Για τον λόγο αυτό η τουρκική κυβέρνηση μαλακώνει, αλλάζει την πολιτική της απέναντι στη Συρία.

Οι λόγοι της πρωτοβουλίας

Οι διοργανωτές της πορείας «Το καραβάνι του Φωτός» τονίζουν ότι ο λόγος που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία οφείλεται στην ταλαιπωρία των Σύρων στην Τουρκία εξαιτίας των δολοφονιών, ως αποτέλεσμα του ρατσιστικού λόγου εναντίον τους, που εντάθηκαν την τελευταία περίοδο, πέρα από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την τουρκική στροφή προς μια πολιτική λύση στη Συρία.

Μεγάλες ομάδες σύρων προσφύγων στην Τουρκία σχηματίζουν πορεία για να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές το Σάββατο.

Οι ίδιοι λένε ότι η πορεία θα χωριστεί σε ομάδες των 50 ατόμων και καλούν τον κόσμο να φέρει υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών.

«Να μοιραστούν το βάρος»

«Θα ανακοινώσουμε την έναρξη της πορείας όταν έρθει η ώρα να φύγουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διοργανωτές, 46χρονος πρόσφυγας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Φωτογραφία αρχείου

«Είμαστε στην Τουρκία επί 10 χρόνια», ανέφερε ένας από τους υπεύθυνους αυτής της πρωτοβουλίας στο Telegram. «Είμαστε προστατευμένοι, αλλά οι δυτικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κατευθύνθηκαν στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αφού ο Ερντογάν απείλησε να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα με την Ευρώπη.