Ο Μητσοτάκης ζήτησε σεμνότητα από τους βουλευτές της ΝΔ: Η κοινωνία μάς εμπιστεύεται, αλλά περνάει δύσκολα

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πήραν τον λόγο 27 βουλευτές, ενώ στο τέλος των παρεμβάσεων τοποθετήθηκε συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, τόνισε προς τους βουλευτές πως η κοινωνία περνάει δύσκολα και, παρότι είναι σημαντικό να αναδεικνύουν οι βουλευτές και οι υπουργοί το κυβερνητικό έργο, θα πρέπει να το κάνουν με την απαραίτητη σεμνότητα.

Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ

«Θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε πως μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν, τελικά, στους πολίτες.

Τα «πηγαδάκια» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ -Ποιοι ήταν απόντες
Υπάρχει, όμως, η γενικότερη αίσθηση στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση παράγει πολύ και σημαντικό έργο. Όπως υπάρχει και η αίσθηση πως υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη της πραγματικότητας: και αυτή λέει ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο.

Το λέω διότι δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου -η οποία πρέπει να γίνεται- να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας.
Νομίζω πως όλοι είστε πολύ έμπειροι για να γνωρίζετε ότι αυτή την ισορροπία θα πρέπει να την τηρούμε και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας, ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ

Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ξεχώρισαν τρία μηνύματα: η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, το διακύβευμα των εκλογών με την απλή αναλογική και η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

«Οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

«Δικός μας στόχος παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το Διεθνές Δίκαιο και η Δημοκρατία» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να τεθεί πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου»

«Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο για την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών» συμπλήρωσε και συνέχισε πως «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός, ούτε μηχανισμός, μπορεί να καλύψει πλήρως το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Γι’ αυτό δίνω μάχη για μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Ωστόσο, «ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει διασάλευση της δημοσιονομικής ισορροπίας».

«Η άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης»

Αναφερόμενος εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. «Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας, γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η Ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης» σημείωσε.

«Η πρώτη κάλπη θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο»

«Τη Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό στον Πειραιά» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «συνεχίζουμε να πορευόμαστε με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια».

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και οφείλουμε η αγωνία των πολιτών να μη μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η αντιπολίτευση καταστροφολογεί για τα πάντα, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και μιλάει για καταστρατήγηση του ασύλου, όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει συμμορίες στις φοιτητικές εστίες. Με λίγα λόγια, πουλά σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα».

Χυδαία και κυνική η παλαιοκομματική λογική Τσίπρα

Αναφερόμενος ειδικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως «όταν ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν είχε 50 δισ. ευρώ θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί, αποτελεί την πλέον χυδαία και κυνική παλαιοκομματική λογική, που έχει πλέον καταδικαστεί».

«Το δίλημμα που έθεσα στη Θεσσαλονίκη ισχύει στο ακέραιο: εάν όχι εμείς, τότε ποιοι θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας: «Δεν το λέω με αλαζονεία, αλλά η αντιπολίτευση θα πρέπει να μας εξηγήσει την εναλλακτική της πρόταση».

«Το εθνικό σκάφος απαιτεί ισχυρό τιμόνι και δοκιμασμένο πλήρωμα. Σηκώνουμε το γάντι και λέμε “ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας”» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως στις εκλογές του 2023 «η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής κάλπης και θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο».

Λιποθύμησε η Νόνη Δούνια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ συνέβη και ένα απρόοπτο, όταν η βουλευτής Πειραιά Νόνη Δούνια αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και λιποθύμησε. Η κινητοποίηση ήταν άμεση από τους βουλευτές που είναι γιατροί, ενώ η κυρία Δούνια εξετάστηκε και από τον γιατρό της Βουλής. Λίγο αργότερα και αφού είχε συνέλθει και είχε ανακτήσει της δυνάμεις της αποχώρησε από τη Βουλή.