Close up of an overweight sick woman with diabetes injecting her stomach with insulin

Κάνουν ενέσεις με αντιδιαβητικό φάρμακο για να αδυνατίσουν: Τι φωνάζουν οι γιατροί για τη νέα “μόδα” στο διαδίκτυο!

Κάποια άτομα με επιρροή στα Μέσα Κοινωνικοί Δικτύωσης, οι λεγόμενοι celebrities ή influencers, έδωσαν ώθηση σε μια επικίνδυνη τάση (trend) σχετικά με ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, το Ozempic (δραστική ουσία σεμαγλουτίδη).

Σύμφωνα με αυτό το trend, το εν λόγω φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια “γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους” κι έτσι πολλά (νεαρά κυρίως) άτομα το παίρνουν σε ενέσιμη μορφή, παρόλο που μπορεί να μην έχουν διαβήτη.

Το hashtag #OzempicWeightLoss έχει πλέον πάνω από 86 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με πολλά από τα βίντεο να αφήνουν να εννοηθεί ότι η Kim Kardashian έχει χρησιμοποιήσει το Ozempic για να χάσει κιλά.

Και αυτή η… φρενίτιδα για γρήγορη κι εύκολη απώλειας βάρους έχει οδηγήσει σε έλλειψη του Ozempic στις ΗΠΑ.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο Έλον Μασκ είπε στο Twitter ότι το μυστικό του για την απώλεια βάρους είναι η νηστεία και το Wegovy, ένα άλλο φάρμακο για τον διαβήτη που περιέχει σεμαγλουτίδη, την ίδια δραστική ουσία στο Ozempic. Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία και είναι επίσης σε έλλειψη.