Συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων -«Κλειδί» το κόστος της ενέργειας για νέες παρεμβάσεις

Τα καλά νέα είναι ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου «βούτηξε» στα 76- 77 δολάρια. Τα κακά νέα είναι ότι τα πέρα- δώθε των Ευρωπαίων κρατάνε το φυσικό αέριο στα ύψη, συμπαρασύροντας τις τιμές του ρεύματος. 

Την ίδια ώρα οι διεθνείς κι εγχώριες τιμές των τροφίμων- νωπών και συσκευασμένων- επιβεβαιώνουν ότι (και) το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει έναν επιπλέον πονοκέφαλο και μάλιστα με τάσεις ενίσχυσης.  

Το πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει από την εξίσωση των παραπάνω, είναι ότι για να πέσει το βάρος των παρεμβάσεων στο κόστος της διατροφής, θα πρέπει να υπάρχει ανακωχή στο άλλο μέτωπο κι αυτό επί του παρόντος δεν συμβαίνει. 

Τα στοιχεία του πληθωρισμού, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαίωσαν την αίσθηση που αποκομίζει όποιος επισκέπτεται τα super market αλλά και τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Οι ανατιμήσεις όχι απλώς δεν έχουν “φρενάρει” αλλά “τρέχουν” με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους (15%) του γενικού δείκτη (8,5%), ενώ οι δείκτες των διεθνών αγορών ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα δεν γίνεται με τους προσδοκώμενους ρυθμούς.  

Ο δείκτης του ΟΗΕ (FAO FOOD INDEX) έδειξε οριακή μεν αλλά περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο ακόμα κι έτσι η διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι υπαρκτή και επηρεάζει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα:

Δημητριακά => υποχώρηση σε σχέση με Οκτώβριο αλλά 6,3% υψηλότερα από πέρσι 
Γαλακτοκομικά => 9,2% ακριβότερα από πέρσι 
Κρέατα => 4,1% πιο ψηλά από πέρσι 
Ζάχαρη => 5,2% πάνω από πέρσι 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ειδική μελέτη του ΔΝΤ, που μετρά τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων της οικονομίας, στις τιμές των τροφίμων: 

Κάθε 1 μονάδα πτώσης στην παγκόσμια παραγωγή ανεβάζει 8,5% τις τιμές των τροφίμων 
Κάθε 1 μονάδα αύξησης στα επιτόκια της Fed ρίχνει 13% τις τιμές μετά από ένα τρίμηνο 
Κάθε 1 μονάδα αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων «σπρώχνει» προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων κατά 0,45% 
Κάθε 1 μονάδα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ανεβάζει και τα τρόφιμα κατά 0,2% 

Τι πρέπει να προσέξει το ΥΠΟΙΚ

Με φόντο τις συστάσεις του Eurogroup, ειδικά στις υπερχρεωμένες χώρες, για κατάργηση των οριζόντιων μέτρων στήριξης και στροφή σε απολύτως στοχευμένες παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πριν πατήσει το κουμπί σε ένα νέο έκτακτο “πακέτο” για τους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θέτει σε κίνδυνο το στρατηγικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μεταφορά δυνάμεων από τις δημοσιονομικές εφεδρείες για τις ενεργειακές επιδοτήσεις.  

Σήμερα, μετά τη “βουτιά” του ρεύματος στα 152 ευρώ, η χονδρική τιμή κάνει άλμα 106% και επιστρέφει στα 325 ευρώ. Σίγουρα έχουμε δει πολύ υψηλότερες τιμές, ωστόσο αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις δείχνουν ότι όσο το φυσικό αέριο κινείται στη ζώνη των 130- 160 ευρώ, δεν μπορεί να γίνει λόγος για περίσσευμα από το ενεργειακό Αποθεματικό του 1 δισ ευρώ, που είναι “χτισμένο” σε βασικό σενάριο 120 ευρώ.