Εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ – Ο γρίφος της ημερομηνίας

Στην αυγή του νέου έτους εντείνονται οι διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία για το «κλείδωμα» των ψηφοδελτίων, έτσι ώστε μετά τις 15 Ιανουαρίου και ως τα τέλη του μήνα να ξεκινήσει σταδιακά η ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτα θα ανακοινωθούν οι νέοι ηλικιακά υποψήφιοι, κάνοντας ηχηρό το μήνυμα της ανανέωσης, και ανά δύο ή τρεις δεκάδες στη συνέχεια θα ανακοινώνονται και οι υπόλοιποι υποψήφιοι των εκλογών. Τελευταίο, ως είθισται, θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα έχει την σφραγίδα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και το οποίο αναμένεται να σηματοδοτεί και το άνοιγμα προς το κέντρο.

Έμφαση στη νέα γενιά

Μεταξύ άλλων, μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή αναμένεται να διεκδικήσουν από τη γενιά του brain drain ο Αυγουστίνος Γαλιάσος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη ως εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος στην Α’ Αθήνας.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να ζητήσει την ψήφο των πολιτών στην Α΄ Πειραιά και στη Β’ Πειραιά ένας ακόμη εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ο Γιώργος Βρετάκος.

Η αντιδήμαρχος Μάνδρας Ευαγγελία Κουτσοδήμα είναι μεταξύ των προσώπων που συζητούνται για τη Δυτική Αττική και η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα για την Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ο Μητσοτάκης έδειξε τον χρόνο των εκλογών

Η ανακοίνωση του συνόλου σχεδόν των ψηφοδελτίων δρομολογείται ως το πολύ ως τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς όλα δείχνουν οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Μάρτιο, έτσι ώστε οι πρώτες κάλπες να στηθούν τον Απρίλιο.
Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πυροδότησε ξανά… στοιχήματα για την ημερομηνία των εκλογών, με τον Πρωθυπουργό να τοποθετεί τις κάλπες στις αρχές του δεύτερου τριμήνου και πάντως να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν πριν από το Πάσχα.

Εκλογές πριν από το Πάσχα…;

Το σενάριο που φέρεται να κερδίζει έδαφος, είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι δεύτερες στις 21 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. 
Και παρ΄ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους, θέλησε να αποσυνδέσει την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού, κατά ένα νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Απριλίου, με τα σενάρια για εκλογές τον συγκεκριμένο μήνα, η αντιπολίτευση τουλάχιστον δηλώνει ότι… δεν πείθεται.

Το δύσκολο παζλ των μετεκλογικών συνεργασιών…

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες δυσκολεύει όλο και περισσότερο το παζλ των μετεκλογικών συνεργασιών.
Η Ν.Δ. ποντάρει στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις δεύτερες κάλπες και πάντως δηλώνει βέβαιη ότι ακόμη κι αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, θα καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η θέση της Κουμουνδούρου, αυτόνομη πορεία δηλώνει το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δεσμεύεται ότι θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την παραδώσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα.
Καθαρό «όχι» από τον Δημήτρη Κουτσούμπα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια «προοδευτική» κυβέρνηση μούφα» ξεκαθάρισε ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Οχι» σε μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, με φόντο και το… παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Ξεκαθαρίζουμε για πολλοστή φορά ότι η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό» η τοποθέτηση του κόμματος του κ. Βελόπουλου.

Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, έχει δηλώσει ανοιχτός σε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας… προοδευτικής κυβέρνησης, με τον όρο ο διάλογος να γίνει πριν από τις εκλογές. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει…