Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ανησυχώ για σύγκρουση με την Τουρκία , δεν θα στείλουμε Leopard στην Ουκρανία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να γίνει σύγκρουση με την Τουρκία και είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Για το ενδεχόμενο να συμβεί μια ανάφλεξη και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε σύγκρουση με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί για αυτό το σενάριο, ενώ έδειξε για άλλη μια φορά ότι το δίκιο είναι με την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Δεν ανησυχώ για μία πιθανή σύγκρουση. Αλλά ανησυχώ για το γεγονός ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που πιστεύω ότι δεν αρμόζει σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουμε μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

Αρκετά από όσα βλέπετε έχουν να κάνουν με την προεκλογική ρητορική από πλευράς της Τουρκίας αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεχής πολεμοκαπηλία δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη», είπε ο Πρωθυπουργός στο Nikkei Asia.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, κάτι που έχει αποφασίσει να κάνει ήδη η Γερμανία, ενώ η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει να το πράξουν αυτό και άλλες χώρες. Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δώσει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία ως τώρα, αλλά δεν θα δώσει άρματα μάχης Leopard 2.

«Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όπως π.χ. με μεταγωγικά, αλλά δεν θα δώσουμε Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι μας είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στρατηγική. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά, όχι σε βάρος των αμυντικών δυνατοτήτων μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.