Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών – Πάνω απο 60.000 οι απώλειες

Με δραματικά υψηλό ρυθμό αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία την περασμένη Δευτέρα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 60.000 απώλειες, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία χάνουν τη μάχη με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να βρουν επιζώντες κάτω από τα ατέλειωτα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 – σχεδόν οι 30.000 είναι στην Τουρκία και πάνω από 3.500 στη Συρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς που συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός ίσως και να υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας κάποιους από τους χειρότερους αρχικούς φόβους.

Ήδη, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000 άνθρωποι, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

Έτσι κι αλλιώς, οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές ή γεωπολιτικές συνέπειες του σεισμού φαντάζουν ήδη από σημαντικές έως τερατώδεις. Στην Τουρκία για παράδειγμα τα πολιτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι έντονες, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δοκιμάζεται από την κοινωνική οργή.