Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια (για τον Τσίπρα) μένουν. Πρόκειται για άμετρο λαϊκισμό; Πρόκειται για έλλειψη ενσυναίσθησης; Πρόκειται, μπρος στο φάσμα μίας ακόμη εκλογικής ήττας, για πανικό; Ή όλα αυτά μαζί;
Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, μετά το σύντομο διάλειμμα «στροφή στο Κέντρο», επανήλθε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό, ζωσμένος με όλα τα «όπλα» που τον έκαναν διάσημο.
Το δράμα που εκτυλίχθηκε στην κοιλάδα δεν θα τον εμποδίσει να θυμίσει σε όλους –κυρίως σε κάποιους αναποφάσιστους του λεγόμενου κεντρώου χώρου– τι εστί ΣΥΡΙΖΑ επί βασιλείας του.
Η ανείπωτη τραγωδία στην καταραμένη κοιλάδα των δακρύων δεν θα τον εμποδίσει να βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το μεγάλο του ταξίδι στον λασπωμένο δρόμο του λαϊκισμού, της εχθροπάθειας και του διχασμού.
Ο χαμός 57 ψυχών δεν θα τον εμποδίσει να μεταβεί, εν κρυπτώ και παραβύστω, στη Λάρισα για να δώσει ένα ακόμη show υποκρισίας και ντροπής σ’ ένα γιαπί με το μυστρί της λάσπης ανά χείρας.
Η… κανονικότητα
Ουδεμία έκπληξη, λένε πολιτικοί αναλυτές και πολιτικοί του αντίπαλοι, αναφερόμενοι στην επιστροφή στην… κανονικότητα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο Αλ. Τσίπρας, έτσι πορεύεται και έτσι θα πορευτεί.
Μπορεί να στενοχωρήθηκαν και να τα έβαψαν μαύρα κάποιοι «συμπαθούντες» τον ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο 20ήμερο «έβλεπαν» στροφή στον ρεαλισμό και τον ήπιο λόγο, αλλά –όπως θα έλεγε και ο «αναβαθμισμένος» υπαρχηγός του από τα Χανιά– «σιγά μην τους κάναμε το χατίρι».
Εξάλλου, μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό: αυτόν που έστησε εκείνη την αδιανόητη παράσταση στο κέντρο επιχειρήσεων λίγες ώρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ρωτώντας πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα, όταν όλα είχαν γίνει παρανάλωμα και –όπως έχει αποκαλυφθεί στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη– «υπήρχαν αναγγελίες για 37 νεκρούς όταν πήγε στο ΕΣΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας».
Μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό που πήγε στο Μάτι και μιλώντας στους κατοίκους είπε ότι το σημαντικό είναι να φτιαχτούν υποδομές και όχι να δοθούν χρήματα.
Μάλιστα, σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος σε πυρόκλητη κάτοικο, χωρίς συναίσθηση και χωρίς σεβασμό σε όσα εκείνη είχε βιώσει το βράδυ της φωτιάς, της είπε: «Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες».
Εγκαίνια απάτη
Μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό που ως πρωθυπουργός πήγε το 2018 στη Θεσσαλονίκη, εγκαινίασε (!) το μετρό χωρίς συρμούς με ψεύτικα εκδοτήρια, τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε λίγες ώρες αργότερα, είχαν ζωγραφίσει οι διοργανωτές της φιέστας για να κοροϊδέψουν τους πολίτες.
Μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό που το… αξέχαστο και τραυματικό για τη χώρα καλοκαίρι του 2015 έκανε «πεσκέσι» στην Ελλάδα τα capital controls, κορόιδεψε τους πολίτες που ψήφισαν «Οχι» στο δημοψήφισμα, κάνοντάς το εν μια νυκτί «περήφανο Ναι», και που λίγα 24ωρα μετά πήγε στις Βρυξέλλες για να κάνει εκείνη την «αλησμόνητη διαπραγμάτευση των 17 ωρών», που είχε αποτέλεσμα το 3ο μνημόνιο. Το πλέον αχρείαστο και το πιο βάρβαρο.
Μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό, ο οποίος μετά την «ηρωική διαπραγμάτευση» που μας κόστισε ένα μνημόνιο, μαζί μας «έκανε δώρο» και ένα Υπερταμείο.
Υπενθυμίζεται ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα δημιουργήθηκε ένα Υπερταμείο διάρκειας 99 ετών, στο οποίο, χάρη στην επιλογή του και της κυβέρνησης της «Πρώτης φοράς Αριστερά», εντάχθηκαν στο σύνολό τους οι ιδιοκτησίες του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του λαού.
Επρόκειτο για μια συνειδητή απόφαση που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για κάτι που δεν είχε διανοηθεί να αποδεχθεί καμία προηγούμενη κυβέρνηση: την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές.
Μιλάμε, τέλος, για τον πολιτικό που επί της ένδοξης πρωθυπουργίας του (σ.σ.: κατά Τσίπρα η καλύτερη και η πιο έντιμη κυβέρνηση) είχε υπουργό έναν δημαγωγό της δεκάρας, που τον διαβεβαίωνε κι αυτόν και τους πολίτες μαζί ότι «το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος».