Από τον Μιθριδάτη στον Αντώναρο, ένας Πολάκης δρόμος

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας καθόρισε ως κεντρική γραμμή του κόμματος τον πολακισμό οι επιλογές προσώπων για τα ψηφοδέλτια δεν προκαλούν καμία εντύπωση, αφού αρκεί στο βιογραφικό να καταγράφονται ύβρεις και χυδαίες αναφορές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο ενός «αντιμητσοτακικού» μένους και μιας άνευ προηγουμένου τοξικότητηας.

Η ανακοίνωση για την συμμετοχή του Βαγγέλη Αντώναρους στα ψηφοδέλτια του κόμματος ήρθε να προστεθεί σε αυτή του Μιθριδάτη, ο οποίος με ένα 12λεπτο… άσμα εξόχως υβριστικό κέρδισε και αυτός τη θέση του στην προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι οι μόνοι. Είναι όμως χαρακτηριστικά παραδείγματα της σχολής Πολάκη που πλέον βγάζει διαρκώς νέους απόφοιτους που σε αρκετές περιπτώσεις είναι παλαιά στελέχη, παλαιότερα του αψύ Κρητικού, που κατάφερε να κάνει τον Τσίπρα να προχωρήσει σε μια ακόμη… κυβίστηση (Kolotoumpa όπως έγραφαν παλαιότερα τα ξένα ΜΜΕ για τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και να επιβεβαιώσει πως αδυνατεί να απομακρύνει το άλλο του πρόσωπο.

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο σταμάτησε πριν καν αρχίσει. Και μπορεί να βάζει κάποια πρόσωπα με προσόντα στα ψηφοδέλτια, η πλειοψηφία τους όμως αποτελείται από πρόσωπα που είτε ακολουθούν τη σχολή Πολάκη είτε σπεύδουν να ασπαστούν τον πολακισμό, υψώνοντας τους τόνους και χυδαιολογώντας για να κερδίσουν ψήφους.

Το μήνυμα άλλωστε του αρχηγού τους ήταν σαφές από τη στιγμή που εμφανίσθηκε να αδυνατεί να διαγράψει τον στενό του συνεργάτη που προχώρησε σε προγραφές δικαστών, δημοσιογράφων και δημοσίων λειτουργών στοχοποιώντας τους με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Και που αδυνατεί ακόμη και τώρα να περιορίσει τη δραστηριότητά του μέσα από τα σόσιαλ μίντια.

Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται για το ποιός θα χρησιμοποιήσει την πιο ακραία έκφραση κατά του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και συνολικά της Ν.Δ.

Ο Βαγγέλης Αντώναρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να τον επέβαλε στην κυριολεξία δεδομένου ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος όπου παραμένουν ενεργά κάποιο στελέχη που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον αχταρμά που έχει δημιουργηθεί με τους κάθε είδους αλεξιπτωτιστές που ο αρχηγός τους “ρίχνει” στο κόμμα.

Είναι αυτά τα στελέχη που βλέπουν αυτό που βλέπει και ο υπόλοιπος κόσμος. Ότι με τις κινήσεις Τσίπρα δεν υπάρχει κανενός είδους διεύρυνσης ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά ούτε και προς την κεντροδεξιά. Αντιθέτως μαζεύονται στο κόμμα πρόσωπα που δύναται να αποτελέσουν στο μέλλον έναν προσωπικό μηχανισμό υποστήριξης που θα βοηθήσει τον Τσίπρα να αντιμετωπίσει μια ακόμη εκλογική ήττα.

Οι διαρροές άλλωστε ότι με την επιλογή Αντώναρου γίνεται άνοιγμα στην… κεντροδεξιά μόνο με σοβαρότητα δεν αντιμετωπίστηκαν, αφού ουδέποτε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέθηκε με τη ΝΔ πέραν της παραμονής του στο κυβερνητικό επιτελείο επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλής και της αναδόμησής του μετά την παραίτηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός τον διατήρησε ως εκπρόσωπο χωρίς να του δώσει τίτλου υπουργού ή υφυπουργού. Μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές του 2015 ως υποψήφιος στη Β Αθηνών.

Στην ίδια λογική και ο Μιθριδάτης, αφού περιγελούσε τον… Τσιπρουλέτο και αφού ξεσπάθωνε με ακραία σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια εμφανίσθηκε να υβρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να κερδίζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα να δηλώνει ότι πρέπει να φύγει «αυτός ο ζόφος» με συνεντεύξεις και ευφυολογήματα. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας με την επιλογή αυτή θέλησε και να απευθυνθεί όπως λένε στην Κουμουνδούρου, σε έναν νεανικό κοινό το οποίο όμως ενδεχομένως να μην αναγνωρίζει τον εν λόγω καλλιτέχνη…

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο το δρόμο που θα ακολουθήσει στις εκλογές αλλά και με ποιούς θα πορευθεί σε αυτόν.

Πολάκης, Παππάς, Σπίρτζης και Ραγκούσης και από κοντά Μιθριδάτης και Αντώναρος  αποτελούν τους… συνοδοιπόρους του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κουνά διαρκώς το δάχτυλο κατά του πρωθυπουργού με διλήμματα όπως “Αλλαγή ή Μητσοτάκης” αποφεύγοντας την ανοιχτή σύγκριση.

Άλλωστε το είπε και ο ίδιος. Αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αυτή θα είναι η πρώτη φορά Αριστερά. Την προηγούμενη, την περίοδο 2015 – 2019, όταν ήρθε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και έγινε αφαίμαξη της μεσαίας τάξης με τη χώρα να βρίσκεται διαρκώς στο χείλος του γκρεμού, ήταν κάποιοι… άλλοι που είχαν κάτι αυταπάτες και ήταν και λίγο ρομαντικοί…