Ο Πούτιν προσπάθησε να αποκαταστήσει το πληγωμένο κύρος του, εκτιμούν οι αναλυτές.
Μετά από σιγή ιχθύος δύο 24ώρων ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και απήυθυνε διάγγελμα στο ρωσικό λαό με αποδέκτη και τη διεθνή κοινότητα για να δείξει σε όλους ποιος εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στη Ρωσία.
Αποκαλώντας προδότες τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και τους μισθοφόρους της Wagner είπε ότι θέλησαν να πάρουν την εξουσία και να βυθίσουν τη Μόσχα στο αίμα, αλλά εμποδίστηκαν πάραυτα και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
«Οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την επανεμφάνιση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά και την ανταρσία της Βάγκνερ, η οποία έληξε με παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας.
«Στόχος η αποδυνάμωση της χώρας»
«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας. Οποιεσδήποτε απόπειρες εκβιασμού για την οργάνωση εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι οργανωτές της εξέγερσης, έχοντας προδώσει τη χώρα, πρόδωσαν αυτούς που ήταν μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Σχεδόν όλη η ρωσική κοινωνία ήταν ενωμένη με ευθύνη, για την πατρίδα. Όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος, να προστατεύσουμε τη συνταγματική τάξη και τις ζωές των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.
«Η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως», σημείωσε ο Πούτιν και τόνισε πως το «θάρρος των νεκρών πιλότων» έσωσε τη Ρωσία. Ο Πούτιν αναφερόταν στις καταρρίψεις αεροσκαφών από μισθοφόρους της Βάγκνερ.
Πατριώτες οι μισθοφόροι της Βάγκνερ
Σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζόμενων της Βάγκνερ «είναι πατριώτες» και συνέχισε: «Με το να γυρίσουν πίσω απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».
Κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση, που θέλησαν «οι Ρώσοι στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους», προσέφερε τρεις επιλογές στους μισθοφόρους της Βάγκνερ:
- Να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας
- Να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
- Να μεταβούν στη Λευκορωσία
«Προσπάθεια αποκατάστασης κύρους»
Σε μια πρώτη εκτίμηση του διαγγέλματος του Πούτιν, οι αναλυτές είπαν ότι δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι τα λόγια του ήταν μετρημένα και είχαν σαν αποκλειστικό στόχο να αποκαταστήσουν το πληγωμένο του κύρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος ακόμη εξετάζει ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του. Το διάγγελμα έγινε και για τον ρωσικό λαό, που για πρώτη φορά στα 23 χρόνια της παντροκρατορίας του αισθάνθηκε τον κίνδυνο να του χτυπάει την πόρτα.
Γιατί ακόμα και με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η καθημερινη ζωή των περισσότερων Ρώσων, πέρα από όσους είναι σε ηλικία στράτευσης, δεν έχει αλλάξει δραματικά.
Οι νέοι Ρώσοι μπορεί να μην ξέρουν τι σημαίνει ανασφάλεια, αλλά επειδή οι παλαιότεροι το έχουν ζήσει στο πετσί τους ο Ρώσος πρόεδρος βγήκε να τους βεβαιώσει ότι είναι ο ίδιος ηγέτης που κέρδισε τον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία και θα επικρατήσει και σε αυτόν στην Ουκρανία απέναντι σε ολόκληρη τη Δύση.
Ο παράγοντας Λουκασένκο
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος του διαγγέλματος του, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για τις προσπάθειές του για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αναμένεται να απευθύνει και αυτός με τη σειρά του διάγγελμα με πολλούς αποδέκτες. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας έγραψε στο Telegram: «Πολλές ερωτήσεις και υποθέσεις… Ο πρώτος θα πει τα πάντα, θα απαντήσει σε όλα. Πολύ σύντομα! Ακολουθήστε την ατζέντα!»