Επιστολή Μητσοτάκη σε υπουργούς: Σαφείς εντολές, ξεκάθαροι στόχοι

Σαφέστατο και χωρίς περιττές κουβέντες ήταν το περιεχόμενο των επιστολών που έλαβαν όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης από το Μέγαρο Μαξίμου: πρέπει εντός των χρονοδιαγραμμάτων να φέρετε εις πέρας τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο περιείχε και μια λίστα με τις δεσμεύσεις κάθε υπουργείου και την προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων.  

Με την Ελλάδα να αναμένει από τον Μάιο απάντηση στο τρίτο αίτημά της προς την  Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκταμίευση ποσού 1,72 δισ. ευρώ από το Ταμείο, με την οποία θα ανέβει κοντά στα 13 δισ. η συνολική ρευστότητα που έχει δοθεί στην ελληνική οικονομία, η ανάγκη για επίτευξη των στόχων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.  

Αυτήν την αίσθηση του επείγοντος μετέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Ο κ. Παπαθανάσης δεν μάσησε τα λόγια του και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που απαιτούνται για να λάβει η χώρα αρχικά το 1,72 δισ. και στη συνέχεια να αιτηθεί δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα» επισήμανε.  

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αναλογεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 30,1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα 17,4 δισ. αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 12,7 δισ. σε δανειακή στήριξη. «Αμεσα προχωράμε στα κρίσιμα βήματα της αξιολόγησης του τρίτου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη, ενώ εντός του Αυγούστου θα υποβάλουμε επίσημο αίτημα επιπλέον δανειακών πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RePowerEU. 

Οι επιπλέον πόροι των 5 δισ. θα αξιοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ακολουθεί επίσης εντός του Αυγούστου η οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με προσθήκη νέων σημαντικών έργων» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Τα ορόσημα 

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για να εκταμιευθεί το ποσό περιλαμβάνει συνολικά 39 ορόσημα και στόχους, όπως οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η έναρξη έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, η ψηφιοποίηση και η βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης. 

Απαιτούνται επίσης μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση αδυναμιών της πολεοδομίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη σύσταση νέας ρυθμιστικής αρχής ύδρευσης και αποχέτευσης για ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων κ.λπ.