Η Επιτροπή Κατοίκων Μύτικα καλεί πολιτικούς και φορείς να συστρατευθούν στον αγώνα τους, για να μην περάσει το καλώδιο υπερυψηλής τάσης απο την κεντρική οδό του χωριού

Οι κάτοικοι του Μύτικα συνεχίζουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν την υλοποίηση του έργου της ΑΔΜΗΕ, που αφορά την υπόγεια όδευση των δύο καλωδίων υπέρ υψηλής τάσης 2 x 400.000volt κατά μήκος και εκατέρωθεν (δεξιά και αριστερά) της πιο πολυσύχναστης και πολυπληθούς οδού του χωριού, την οδό Μύτικανα.

Έχουν συστήσει “Επιτροπή Κατοίκων Μύτικα”, η οποία συντονίζει τις ενέργειες, ενώ ήδη υπάρχει έγγραφη διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν δημότες απ’ όλο το Ληλάντιο και στην οποία δηλώνουν την αντίθεσή τους αναφορικά με το εν λόγω έργο και εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους όσον αφορά

  1. τις επιπτώσεις στην υγεία που πολύ πιθανόν να επιφέρει μελλοντικά το έργο στους κατοίκους του χωριού αλλά και
  2. την επιπλέον δαπάνη χρημάτων, που πιθανότατα προκύψει λόγω της περιττής όδευσης μέσα από το χωριό μας

Στηρίζουν αυτή την τοποθέτηση τους, στο γεγονός ότι:
η Κεντρική Οδός Μύτικα αποτελεί την πιο πολυσύχναστη οδό του χωριού,
τόσο από άποψης συχνότητας διέλευσης οχημάτων, όσο και από την καθημερινή διέλευση περιπατητών και ποδηλάτων, κατοίκων, μαθητών, εργαζόμενους στα σχολεία και στις επιχειρήσεις, που βρίσκονται κατά μήκος της οδού αυτής, αλλά και εργαζόμενους σε καλλιέργειες.

Επί της Οδού Μύτικα βρίσκονται οι πιο κεντρικές υποδομές του χωριού,
όπως :
ΚΑΠΗ, Φαρμακείο, Κτίριο Κοινότητας (στο οποίο στεγάζεται το ιατρείο του χωριού),
Nηπιαγωγείο , Δημοτικό Σχολείο, Ναοί , καθώς και αρκετές επιχειρήσεις ,
οι οποίες απασχολούν καθημερινά μεγάλο αριθμό ατόμων (οινοποιεία, Ηλεκτρολογείο, Αντιπροσωπεία Τρακτέρ κ.α.)
Επίσης επί της οδού αυτής υπάρχουν πολλές οικίες και εκτάσεις από καλλιέργειες, στις οποίες εργάζεται καθημερινά πολύς κόσμος.

Σεβόμενοι ωστόσο τη σημαντικότητα του έργου για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνουν να οδεύσει το καλώδιο από την ήδη υφιστάμενη παραποτάμια οδό, όπου ήδη οδεύει και το κόστος της κατασκευής θα είναι σίγουρο πιο μικρό.
Άλλωστε, κατόπιν ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων από την ΠΣτΕ,
έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές της πλημμύρας με οχυρώσεις τσιμέντου, πέτρας και σαρζανέ και θεωρείται πλέον μια ασφαλής οδός.

΄΄Οπως επισημαίνει η Επιτροπή,

“Όλο το Ληλάντιο αντιδρά στην πρόθεση της ΑΔΜΗΕ και συμμερίζεται τον αγώνα των κατοίκων Μύτικα.

Η αντίδρασή μας τεκμηριώνεται ως εξής:
Υπόγεια καλώδια υπέρ υψηλής τάσης δεν διαπερνούν καμία κατοικημένη περιοχή πανελλαδικά, παρά μόνον στο Ρίο Αντίρριο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο, όπως μας ενημέρωσαν οι αντιπρόσωποι της ΑΔΜΗΕ κατά την συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Βασιλικού.

Επομένως, κρίνουμε πως δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις που να αποδεικνύουν — έστω και στο ελάχιστο— την μη επικινδυνότητα των υπέρ υψηλών φορτίων στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε πως δεν είναι συνετό να θέσουμε τους κατοίκους Μύτικα στη διαδικασία ”πειραματισμού”.

Το έργο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων Μύτικα.

Το γεγονός οτι τα όρια του νομοθέτη είναι υψηλά, αυτό δεν αποτελεί σαφή διασφάλιση της υγείας μας, ούτε φυσικά αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκινογεννέσεων, λευχαιμιών και λοιπών ασθενειών, που σχετίζονται με υψηλά μαγνητικά πεδία και όπως πολύ καλά γνωρίζετε αποτελούν μάστιγα της εποχής μας.

Έχουν ήδη διεξαχθεί ιατρικές μελέτες, τις οποίες ερευνούμε και οι οποίες εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την μακροπρόθεσμη επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία
η καθημερινή έκθεση σε υψηλά φορτία.
Τα κτίρια επί της οδού Μύτικα θα έχουν απόσταση μόλις 3 εώς 5 μέτρα από το καλώδια,
το προαύλιο του Δημοτικού μας σχολείου επίσης μόλις 5 μέτρα…
Τα παγκάκια που κάθονται τα παιδιά μας , θα είναι δίπλα στο καλώδιο…

Το κόστος εκτέλεσης του έργου είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο, σε σχέση με την συντήρηση των καλωδίων δίπλα στο ποτάμι, όπου βρίσκονται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε πρόσθετη σπατάλη δημόσιου χρήματος θεωρείται σοβαρή επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στον οικονομικό προγραμματισμό κάθε Έλληνα πολίτη.

Το χωριό μας θα υποβαθμιστεί Θα εκμηδενιστεί η ποιότητα ζωής του επίγειου αυτού παράδεισου στην καρδιά του Ληλάντιου πεδίου, γεγονός που θα συμβάλλει στην μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτωνι κατακόρυφα.

Η υπέρ υψηλή τάση θα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σοβαρό κατασταλτικό παράγοντα για κάθε μελλοντικό αγοραστή, θα δημιουργηθεί μέγιστη όχληση στο χωριό κατά τις εργασίες εκτέλεσης του έργου, δεδομένου ότι επί της κεντρικής οδού Μύτικα βρίσκονται:

Δύο σχολεία, Εκκλησίες, ΚΑΠΗ, Φαρμακείο, Ιατρείο ,το Κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Μύτικα, καθώς και μια πληθώρα επιχειρήσεων και πολλές κατοικίες.

Καλούμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Βουλευτές μας, αλλά παν αρμόδιο και εμπλεκόμενο πρόσωπο, όργανο και φορέα, όπως σεβαστεί την επιθυμία των Κατοίκων Μύτικα, για να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, να κινούμαστε χωρίς φόβο, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ασφάλεια.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε από το Ληλάντιο με ποσοστό 52%
Ίσως αυτό θα έπρεπε από μόνο του να αποτελεί έναν πολύ σοβαρό παράγοντα
υπεράσπισης της επιθυμίας των κατοίκων του Ληλάντιου πεδίου.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε οτι οι σχέσεις χτίζονται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη…..
Σεβαστείτε την επιθυμία μας…σας παρακαλούμε θερμά…

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με εκτίμηση
Οι Κάτοικοι Μύτικα”