Κινητοποίηση – πεζοπορία για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, απο τον Σιδερίτη

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία – κινητοποίηση στην περιοχή Ξηροβουνίου Κεντρικής Εύβοιας, για την προστασία της ορεινής φύσης της Εύβοιας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού.

Ακολουθεί το κείμενο κάλεσμα του Συλλόγου ο Σιδερίτης:

Δεν έχει τελειωμό η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, στα νησιά, στα ποτάμια στους κάμπους και στις θάλλασσες στο νησί μας και σε όλη την χώρα. Διαρκείς αγώνες γίνονται από Συλόγους, Συλλογικότητες και πολίτες για την υπεράσπιση των βουνών, των δασών, των νερών σε στεριά και θάλασσα. Απαράμιλης ομορφιάς τόποι απειλούνται από βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ιχθοκαλλιέργειες, πλωτά αιολικά, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυχεία μετάλλων που εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών.
Τα συγκλονιστικά βουνά της Εύβοιας, Ξηροβούνι, Δίρφυς, Όλυμπος, Κοτύλαια όρη, βουνά Μακρυχωρίου, απειλούνται άμεσα από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών, τα θαλάσσια οικοσυστήματα από εκτεταμένες ιχθυοκαλλιέργειες, πλωτά φωτοβολταικά και αιολικά. Όλα αυτά σε έναν πολύπαθο νομό επιβαρυμένο αμετάκλητα από τις εξορύξεις, την τεράστια πυρκαγιά στη Β. Εύβοια και από τα «δάση αναμογεννητριών» στην Ν. Εύβοια.
Σπάνιοι βιότοποι, ενδημικά είδη,είδη της ορνιθοπανίδας, υπεραιωνόβια δένδρα-μνημεία της Φύσης, μονοπάτια ,σπήλαια, αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά τοπία, πηγές, ξερολιθιές, τοπικές οικονομίες κινδυνεύουν να πληγούν χωρίς επιστροφή.
Καλούμε συλλόγους, συλλογικότητες, φορείς, πολίτες σε πεζοπορίες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια τη Παγκόσμιας Ημέρας των Βουνών ( 11 Δεκεμβρίου ) την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στα όρη της Κεντρικής Εύβοιας, με κύρια σημεία αναφοράς το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στις παρυφές Ξηροβουνίου και το οροπέδιο Αμπουδιώτισας Σέττας. Ήδη σύλλογοι από διαφορετικές περιοχές όπως Κύμη, Αλιβέρι, Ερέτρια, Σέττα και γενικότερα Κεντρική Εύβοια, θα πάρουν μέρος στις πεζοπορία και στο τρέξιμο αυτής της μέρας, με σκοπό όλοι μαζί να διαλαλήσουμε ότι τα βουνά μας είναι ιερά, ότι δεν θα γίνουν βορά για τα κέρδη ολίγων και δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή τους.
Εδώ, σε αυτά τα βουνά είναι ο κήπος των παιδιών μας.
Στ΄απάτητα βουνά μόνο αητών φτερά.


Σημεία συνάντησης :

  • Διασταύρωση προς Ξηροβούνι στην περιοχή της ράχης Συκά στις 10:30 π.μ.
  • Παναγία Αμπουδιώτισσα Σέττας στις 10:30 π.μ.
    Μετακίνηση: με Ι.Χ.
    Απαραίτητη προυπόθεση συμμετοχής για όποιους-ες πεζοπορήσουν ή τρέξουν είναι η στοιχειώδης φυσική κατάσταση, υγεία και η κατάλληλη χειμερινή ενδυμασία. Για όποιους –ες πεζοπορήσουν στο δάσος Ξηροβουνίου θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης και μικρότερης διαδρομής εντός του δάσους.
  • ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΥΜΗΣ –ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (ΣΕΦΚΑ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΤΤΑΣ.
    Παρακαλούμε ,όποιους από τους Συλλόγους επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στα email : [email protected] , [email protected] , [email protected]