Ενημέρωση για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην κλινική Covid19, ΤΕΠ Covid19 και ΤΕΠ του Γ.Ν.Χαλκίδας

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας στους αρμόδιους Υπουργούς και τοπικές αρχές με την οποία τονίζει την σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν απο τις ελλείψεις.

Δείτε όλη την επιστολή:

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε, παραμονές εορτών, λόγω της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, να μην μείνουμε μόνο σε ευχές! Κρίνουμε σκόπιμο να λάβετε γνώση γιατί οδεύουμε, ολοταχώς προς το χειρότερο, ενώ η αντοχή και η ανοχή όλων μας έχουν μηδενιστεί!
Προς ενημέρωση όλων: Η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο τον Ιούλιο του 2020 έγινε με τον Οργανισμό του 2012 και συνεχίζουμε με τον ίδιο Οργανισμό, σε ένα κτίριο 3 φορές μεγαλύτερο σε τμήματα και χώρους από το παλιό, έχοντας και κάποιες μικρές συμπληρώσεις του Οργανισμού του 2012, που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης τμημάτων χωρίς την ανάλογη στελέχωση. Μάλιστα στο νέο νοσοκομείο επεκτάθηκαν τμήματα και λειτούργησαν νέα, εκτός Οργανισμού, ενώ έχουν κλειδωθεί τμήματα και εξοπλισμός.
Σήμερα πάνω από το 40% του προσωπικού είναι με διαφόρων μορφών συμβάσεις.
Είναι γεγονός ότι στο παλιό νοσοκομείο είχαμε 88 ειδικευμένους γιατρούς (μόνιμους & επικουρικούς) και στο νέο έχουμε 96 ειδικευμένους γιατρούς (μόνιμους & επικουρικούς)
Ενώ από τη μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο και μέχρι σήμερα έγιναν γύρω στις 65 συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις έως τέλος του 2023
Από τη μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο και μέχρι σήμερα αποχώρησαν 24 γιατροί, λόγω συνταξιοδότησης, προσλήψεων σε άλλα νοσοκομεία ή για άσκηση Ιδιωτικού έργου, ενώ αναμένονται και άλλοι.
Φυσικά είναι γεγονός:
η 100% πληρότητα, ιδιαίτερα των μεγάλων κλινικών η καθημερινή 24ωρη εφημερία, 365 μέρες το χρόνο, με κάλυψη Εύβοιας, μεγάλου τμήματος Βοιωτίας και τμήματος Αττικής οι συνεχείς βάρδιες προσωπικού, με ένα ρεπό την εβδομάδα σε πολλά τμήματα, δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και οφειλόμενη κανονική άδεια ακόμα και από το 2022.
οι αυθαίρετες αλλαγές του νόμιμου προγράμματος εργασίας, βάζοντας ωράρια 9-5 ή 10-6, προκειμένου να “μπαλωθούν” κενά οι συνεχείς – εξαντλητικές εφημερίες γιατρών, πολύ πάνω από αυτές που ορίζει ο νόμος η δημιουργία Αυτοτελούς ΤΕΠ, χωρίς την ανάλογη στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό η λειτουργία υποτιθέμενου τμήματος διαλογής στα Επείγοντα, χωρίς εφαρμογή της νομοθεσίας για την 24ωρη στελέχωση του τμήματος διαλογής με γιατρό και νοσηλευτή η αρχική λειτουργία της ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα, με ταχύρρυθμη — υποτυπώδη εκπαίδευση και χωρίς ειδικευμένους στην Εντατική Θεραπεία ιατρούς. Η συνέχιση λειτουργίας μιας υποστελεχωμένης ΜΕΘ. Οριακά φθάνει την ήδη μειωμένη αναλογία 1 ασθενής προς 3 νοσηλευτές.
η λειτουργία νοσηλευτικών τμήματα των 48, 36, και 34 Κλινών με 2-3 νοσηλευτές στη βάρδια.
η λειτουργία Καρδιολογικού τμήματος και Μονάδας εμφραγμάτων μαζί, με κοινό προσωπικό. Τρεις νοσηλευτές και 1 καρδιολόγος με τον ειδικευόμενο του, για μονάδα, κλινική και κάλυψη του ΤΕΠ η λειτουργία 3 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπάρχουν στη λίστα εκατοντάδες ΤΑΚΤΙΚΑ χειρουργικά περιστατικά, όλων των ειδικοτήτων, για να χειρουργηθούν και πολλά ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ περιστατικά, όλο το 24ωρο η λειτουργία του Μαγνητικού τομογράφου δύο φορές την εβδομάδα και η μη δυνατότητα των εργαζομένων του ακτινολογικού να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

η μη δυνατότητα καθημερινής εφημερίας δύο αναισθησιολόγων, για την ασφαλή κάλυψη των Χειρουργείων, του τμήματος Επειγόντων, της ΜΕΘ, της κλινικής covid19 και των υπόλοιπων τμημάτων. Με λίγα λόγια:
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ…
Με τη μετεγκατάσταση αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν τα κάτωθι τμήματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στον Οργ_ανισμό του 2012:
1) Τμήμα Ενδοσκοπήσεων
2) Αυτοτελές ΤΕΠ
3) Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας
4) Αποστείρωση
5) Αίθουσα μικροεπεμβάσεων στα Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία
6) 30 τακτικά ιατρεία (στο παλιό νοσοκομείο είχαμε 12 ιατρεία)
Επίσης αναπτύχθηκαν και λειτουργούν:
Ογκολογικό -Αιματολογικό με 15 κλίνες (από 5 ποΙ] είχαν στο παλιό νοσοκομείο) Μονάδα στεφανιαίας νόσου, στο Καρδιολογικό τμήμα, η οποία δεν υφίσταται στον Οργανισμό του 2012
Πτέρυγα με αίθουσες τοκετών οι οποίες δεν φαίνονται στον Οργανισμό και το ΜΙΓ τμήμα δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.
Λόγω πανδημίας, το προηγούμενο διάστημα, αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν επιπλέον τμήματα (ΜΕΘ covid, 2 κλινικές για Covid περιστατικά, Εμβολιαστικό Κέντρο)
Σήμερα λειτουργεί μια κλινική για covid19 περιστατικά, με δύναμη 22 κλίνες και ΜΕΘ με 8 κλίνες για γενικά περιστατικά και για covid19 περιστατικά.
Δυστυχώς η κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας οδεύει από το κακό στο χειρότερο, καθίσταται δε επικίνδυνη, σχεδόν, σε όλες τις κλινικές και τμήματα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η κατάσταση, στην κλινική Covid19, στο ΤΕΠ Covid19 και στα ΤΕΠ είναι πολύ οξυμένη και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
Αυτό το διάστημα η κλινική covid19 λειτουργεί με 8 νοσηλευτές, 1 προϊσταμένη και 22 κλίνες, από τις οποίες, σήμερα, είναι καλυμμένες οι 20 κλίνες. Το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε με 12 νοσηλευτές, 1 προϊσταμένη και αποδυναμώθηκε μόλις μειώθηκαν τα περιστατικά, προκειμένου να μεταφερθεί το προσωπικό σε άλλα τμήματα που είχαν ανάγκη. Μετά από διαμαρτυρίες επέστρεψαν στην κλινική, για λίγες εβδομάδες, μια νοσηλεύτρια η οποία είχε μετακινηθεί στο τμήμα Επειγόντων.
Διαφωνούμε με τη λογική της μετακίνησης προκειμένου “να μπαλώνονται τρύπες”. θεωρούμε ότι ανάλογα με τα τμήματα που λειτουργούν πρέπει να καθορίζεται το προσωπικό. Αποτέλεσμα των μετακινήσεων του προηγούμενου διαστήματος είναι σήμερα οι νοσηλευτές να μην παίρνουν άδεια για τις γιορτές, το τμήμα να μην μπορεί να καλύψει την αυξημένη προσέλευση ασθενών covid που νοσηλεύονται και οι οποίοι χρήζουν όχι μόνο πνευμονολογικής παρακολούθησης αλλά και παρακολούθησης από άλλες ιατρικές ειδικότητες. Στα παραπάνω προστίθεται η έλλειψη γιατρών που με δυσκολία μπορούν να προλάβουν τις κλινικές της παθολογικής, χειρουργικής, ορθοπεδικής, ουρολογικής, καρδιολογικής και έπειτα, όταν και αν προλάβουν, παρακολουθούν τα περιστατικά που νοσηλεύονται στην covid.
Το ΤΕΠ covid, το προηγούμενο διάστημα, καλυπτόταν είτε από νοσηλευτές της κλινικής, είτε από νοσηλευτές των ΤΕΠ (δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στο ήδη υποστελεχωμένο ΤΕΠ).
Αυτές τις μέρες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής covid και του ΤΕΠ covid η Νοσηλευτική Διεύθυνση προβαίνει σε μετακινήσεις. ανά μέρα. προσωπικού. Μετακινεί προσωπικό από τη ΜΕΘ ( έχει 20 νοσηλευτές σε κύκλο βάρδιας για 8 κλίνες), από την Παθολογική (η οποία είναι μόνιμα γεμάτη και υποστελεχωμένη), από την Χειρουργική ( η οποία είναι μόνιμα γεμάτη και υποστελεχωμένη) κλπ.
Εξίσου οξυμμένη είναι η κατάσταση στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας, όπου σήμερα υπηρετούν 25 νοσηλευτές (ενεργοί) και 1 προϊσταμένη. Το τελευταίο διάστημα αποχώρησαν 5 νοσηλευτές από το τμήμα Επειγόντων (παραιτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλο τμήμα). οι νοσηλευτές αυτοί λειτουργούν:
τμήμα διαλογής στα Επείγοντα, χωρίς να εφαρμόζεται η νομοθεσία (ΦΕΚ874/ΒΙ2Ο03-2012) που θέλει την 24ωρη στελέχωση του τμήματος διαλογής με γιατρό και νοσηλευτή,
6 κλίνες για τα έκτακτα χειρουργικά — ορθοπεδικά περιστατικά, 12 για παθολογικά — καρδιολογικά περιστατικά και κλίνες για παιδιατρικά – ΜΙΓ – ΩΡΛ- αίθουσα γύψου. ΜΒΝ με 6 κλίνες, όπου νοσηλεύονται ασθενείς για ώρες ή ένα 24ωρο και κάποιες φορές 2 και 3 μέρες, ενώ γίνονται και πολλές μεταγγίσεις αίματος.
στελεχώνουν το ΤΕΠ covid όταν παραστεί ανάγκη.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος προσέλευσης στα ΤΕΠ είναι 250 περιστατικά το 24ωρο, σε καθημερινή βάση λειτουργίας και η αναμονή πολύωρη. Από νοσηλευτικό υπηρετούν 5 νοσηλευτές σε κάθε βάρδια (πολλές φορές και 4).
Από τις 8 οργανικές θέσεις των γιατρών των ΤΕΠ είναι καλυμμένες οι 4 (μια από αυτές είναι μόνιμα αποσπασμένη) και έρχονται για να καλύψουν τις εφημερίες γιατροί από ΚΥ, από τις φυλακές κλπ.
Επίσης οι εργαζόμενοι είναι με ένα ρεπό όλη την περίοδο των εορτών και πολλοί από αυτούς θα είναι μέσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Εργαζόμενοι που εργάστηκαν με εξαντλητικά ωράρια μέσα στην πανδημία και που συνεχίζουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς μέχρι και σήμερα, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονική άδεια από το 2022.
Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστια αναστάτωση σε όλο το προσωπικό αλλά και στους ασθενείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς, συγγενείς ασθενών αγανακτούν, επιτίθενται στο προσωπικό λόγω της κατάσταση.
Δυστυχώς οι υπεύθυνοι επιμένουν σε μετακινήσεις και απαιτούν από τους νοσηλευτές να μπορούν να καλύψουν ένα τμήμα στο οποίο πρώτη φορά έρχονται σε επαφή, να μπορούν να διαχειριστούν επείγοντα περιστατικά στο ΤΕΠ covid, ενώ δε γνωρίζουν τη χωροταξία, τη διαδικασία, ενώ με δυσκολία εμφανίζεται γιατρός. Υπό αυτές τις συνθήκες ένας νοσηλευτής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες αλλά και να βοηθήσει. Να προστεθεί ότι πολλές φορές τα τμήματα καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό με μικρή εμπειρία.
Για όλα τα παραπάνω είναι ενήμεροι όλοι οι άμεσα υπεύθυνοι στο χώρο. Μάλιστα πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Δ/ντρια της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης η οποία μας είπε ότι: θα ήθελε να υπάρχει προσωπικό αλλά δεν γίνονται προσλήψεις. θεωρεί ότι το προσωπικό πρέπει να μετακινείτε, ότι η εφημερεύουσα τα απογεύματα, τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα πρέπει να βοηθάει παντού (από την Αιμοδοσία για να μεταφέρει αίματα. ως την Παιδιατρική να προσέχει βρέφη που έχουν εισαχθεί. με εισαγγελική εντολή. λόγω απουσίας γονέα. ως τον αξονικό κ.ά).
Δεν έδωσε καμία απάντηση για το αν έχει αιτηθεί σε ανωτέρους για προσωπικό. αν έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις. Δεν έδωσε καμία απάντηση για το αν τα τμήματα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
Συνοψίζοντας:
Για την ασφαλή λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων οφείλουμε να έχουμε το διπλό προσωπικό σε κάθε τμήμα. από αυτό που έχουμε σήμερα.
Διοικητής και Δ/ντές Υπηρεσιών — Υπουργείου — ΥΠΕ έχουν ευθύνη γιατί λειτούργησαν τμήματα, χωρίς την ανάλογη στελέχωση, χωρίς την αναγκαία εμπειρία. Γιατί λειτούργησαν τη ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού εκ των έσω, με ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Θα μπορούσαν να ζητήσουν εκπαιδευμένο προσωπικό, πριν ακόμα έρθουμε στο νέο κτίριο, Τότε που αποφάσισαν να στείλουν προσωπικό για 19 ημερών εκπαίδευση! Γιατί αποδυνάμωσαν το Χειρουργείο για να λειτουργήσουν τη ΜΕΘ! Γιατί λειτούργησαν αυτοτελή ΤΕΠ χωρίς την ανάλογη στελέχωση και πολλά άλλα. Δεν μας φταίει μόνο η πανδημία!
Επίσης έπαιρναν συνεχείς αποφάσεις για μετακινήσεις, αδιαφορώντας για τις εξειδικεύσεις των ατόμων. Χωρίς να ενδιαφέρονται, ουσιαστικά, για τη λειτουργία των τμημάτων και ιδιαίτερα των κλειστών και εξειδικευμένων. Για παράδειγμα άτομα με πολυετή εμπειρία στον παθολογικό τομέα και παθολογική ειδικότητα τα μετακίνησαν στο χειρουργικό τομέα, ακόμα και στο χειρουργείο. Άλλωστε όταν η υπηρεσία πληρώνει για την ειδίκευση ατόμων οφείλει αυτά τα άτομα να τα χρησιμοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντίστοιχα τώρα υπάρχουν νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, που εξειδικεύτηκαν σε ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική και αντί να μονιμοποιηθούν, ανανεώνονται με εξάμηνες συμβάσεις έχοντας τους σε συνεχή ανασφάλεια.
Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, σε εξειδικευμένα τμήματα, είναι το χειρουργείο, όπου δεν έχουν ορίσει μόνιμους τραυματιοφορείς (να απασχολούνται μόνο στο χώρο του χειρουργείου), αλλά τους αλλάζουν συνέχεια και τους περιφέρουν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Δεν διστάζουν να τοποθετήσουν στο χειρουργείο (μάλιστα στην πρωινή λειτουργία) και μεταφορείς ασθενών που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους προ συνταξιοδότηση 55-67.
Απ’ αυτές ακριβώς τις συνθήκες ΚΑΙ τον τρόπο λειτουργίας απορρέει η επικινδυνότητα για λάθη, παραλείψεις, ελλιπή νοσηλευτική φροντίδα ή αδυναμία αντιμετώπισης κάποιων περιστατικών, καθώς και η εξουθένωση του προσωπικού.
Το βασικό για να λειτουργήσει το νοσοκομείο Χαλκίδας:
Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων που περιλαμβάνονται στον Οργανισμό του 2012. Έχουμε 183 κενές οργανικές θέσεις για την Νοσηλευτική υπηρεσία, 76 για την Διοικητική και 23 για την Ιατρική Υπηρεσία. Να μην ξεχνάμε ότι ότι όλες οι συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν κάποιες από τις κενές οργανικές θέσεις έχουν ημερομηνία λήξεως. Αν αυτοί οι συνάδελφοι αποχωρήσουν θα κλείσουν τα μισά τμήματα του νοσοκομείου!
Για κάθε τμήμα που λειτουργεί πέραν του Οργανισμού του 2012 ή για όσα σχεδιάζουν να λειτουργήσουν να γίνει μελέτη για το ανάλογο προσωπικό.
Νέος Οργανισμός για το νέο νοσοκομείο.
Ζητάμε να εφαρμοστούν οι επιστημονικοί κανόνες για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου! Διεκδικούμε τα αυτονόητα! Τίποτα περισσότερο!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας καλούμε να πάρετε, άμεσα, θέση.
Όσον αφορά το Σύλλογο εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας, με κινητοποιήσεις, με κάθε μορφής αντίδραση, έως ότου αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο μας, έως ότου προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί εργαζόμενοι.