Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κύμης – Αλιβερίου: Έκθετη η δημοτική αρχή για τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη Λογοδοσίατης Δημοτικής αρχής κατά την οποία ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προς συζήτηση το μεγάλο θέμα των σχολικών μονάδων του δήμου.

Ο Κ. Κέκης αναφερόμενος σε συγκεκριμένα σχολεία με μεγάλα στεγαστικά προβλήματα όπως το Γυμνάσιο Αλιβερίου, το νηπιαγωγείο Καράβου, το 3ο Δημοτικό Αλιβερίου (Κάραβος), το Λύκειο Κύμης, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει θέση για τα εξής:

  1. Σε πόσα σχολεία έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία προσεισμικός έλεγχος από αρμόδιο επιστημονικό φορέα; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  2. Επαρκεί η καθαριότητα στις σχολικές μονάδες, τι ενέργειες έχετε κάνει για την βελτίωση της;
  3. Τι ενέργειες έχετε κάνει προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να λυθούν τα κενά των καθηγητών,για την παρουσία ψυχολόγου και παροχή επαγγελματικού προσανατολισμούγια την ενημέρωση διάφορων πανεπιστημίων καθώς και εργασιών και την παρουσία σχολικού φύλακα, την κατάργηση του συστήματος με την τράπεζα θεμάτων και όπως και της ελάχιστής βάσης εισαγωγής που ζητούν οι μαθητές;
  4. Σε πόσα σχολεία έχει γίνει έλεγχος πυρασφάλειας ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  5. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων;
  6. Τι μέτρα θα πάρετε για την επισκευή των σχολείων που επισημαίνουμε παραπάνω μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά;
  7. Πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους η κατασκευή του 1ου Δημοτικού Κύμης σε περίπου ενάμιση μήνα κλείνουν δέκα χρόνια και μπαίνουμε στα έντεκα από την καταστροφή του;
  8. Τι σχέδιο υπάρχει για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων;
    Ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν και από άλλους δημοτικούς συμβούλους.
    Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, μέσω των αρμόδιων αντιδημάρχων κ. Σαμαρά, κ. Δημά και κ. Πάφρα, μόνο καθησυχαστικές δεν ήταν για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, η δημοτική αρχή επέλεξε να κρυφθεί πίσω από φθηνές δικαιολογίες, όπως ότι δήθεν είναι πολλά τα ερωτήματα. Η πραγματικότητα είναι πως είναι πολλά τα προβλήματα των σχολείων, για τα οποία έχει ευθύνη και η δημοτική αρχή!
    Με βάση όσα είπαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι:
    Για το Νηπιαγωγείο Καράβου η δημοτική αρχή ψάχνει ακόμα οικόπεδο για την τοποθέτηση προκάτ σχολικών αιθουσών. Ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή σχολείου.
    Για το 1ο Δημοτικό Κύμης, που τον Απρίλιο κλείνει 10 χρονιά από την καταστροφή του, η δημοτική αρχή δε δεσμεύθηκε ότι θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη για τη νέα σχολική χρονιά.
    Στο Γυμνάσιο Αλιβερίου έχουν αποκατασταθεί μερικώς τα προβλήματα ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε εάν έχει γίνει ο στατικός έλεγχος του κτηρίου και δεν παρουσιάστηκε στο συμβούλιο το πόρισμα της επιτροπής που επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή. Ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα στο κτήριο και τις υποδομές του.
    Για το Λύκειο Κύμης, δύο μήνες μετά τη συνάντηση με το 15μελές του σχολείου και ένα μήνα μετά την κινητοποίηση των μαθητών, απάντησαν πως οι κουρτίνες, παρ’ ότι έχουν παραγγελθεί, δεν έχουν αντικατασταθεί, τα παράθυρα του διαδρόμου ακόμα δεν έχουν επισκευαστεί. Ενώ για την επισκευή και παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου ακόμα «το εξετάζουν», ενώ για τα προβλήματα με την έλλειψη υπολογιστών, με το γήπεδο βόλεϊ και το παρκινγκ στο προαύλιο επικαλέστηκε πως δεν γνωρίζει τα προβλήματα.
    Ωστόσο την έντονη αντίδραση του Κ. Κέκη προκάλεσε η πρόταση του Αντιδημάρχου κ. Πάφρα να πληρώσουν οι γονείς μέσω του Συλλόγου Γονέων για τις σπασμένες λάμπες και τις πόρτες που δεν κλείνουν στις τάξεις!
    Με την διαδικασία της λογοδοσίας αποδείχθηκε πως περιορίζονται οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο να υποβάλουν ερωτήματα και πως η δημοτική αρχή του κ. Μπαράκου, ως συνέχεια της δημοτικής αρχής του κ. Μπουραντά, είναι συνυπεύθυνη για την άθλια κατάσταση στη σχολική στέγη στο δήμο μας.
    Η Λαϊκή Συσπείρωση θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο για όλα τα παραπάνω προβλήματα απαιτώντας λύσεις.
    Λύση στα προβλήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών μπορεί να δώσει ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας για τα μεγάλα προβλήματα της σχολικής στέγης. Συνολικά για τα προβλήματα της παιδείας καθώς με τη διαχρονική αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων (ιδιωτικά πανεπιστήμια, ελάχιστη βάση εισαγωγής, εθνικό απολυτήριο, πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α ΓΕΛ, υποβάθμιση ΕΠΑΛ/ΙΕΚ, υποβάθμιση πτυχίων ΑΕΝ) η παιδεία μετατρέπεται σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους. Σε αυτό τον αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.