Στην δεύτερη πιο επικίνδυνη σεισμική ζώνη “ζει” η Χαλκίδα!

Για μία ακόμα φορά, οι σεισμολόγοι είναι τα «πρόσωπα της ημέρας» και όπως (δυστυχώς) φαίνεται οι επιστημονικές τους εκτιμήσεις θα απασχολούν την κοινή γνώμη.

Με δεδομένη τη σεισμική έξαρση, άκρως ενδιαφέρουσα (και ανησυχητική) είναι η διαπίστωση σε σχετική μελέτη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ότι «σε εθνικό επίπεδο το συνολικό κόστος της ενίσχυσης των παλαιότερων κατασκευών είναι τόσο μεγάλο που η κοινωνία προτιμά να περιμένει ουσιαστικά τη λύση από τη φυσική φθορά των κατασκευών».(!)

Στην ίδια μελέτη -Οδηγίες Προσεισμικού Ελέγχου Τρωτότητας Δημόσιων Κτιρίων- ο ΟΑΣΠ κάνει λόγο για δέκα βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν την αντοχή των κατασκευών, όπως η μορφή, το ύψος, η έκταση του κτιρίου, οι συνθήκες κατασκευής του -αν δηλαδή έχει αυθαίρετες προσθήκες, κακοτεχνίες κλπ. Οι επιστήμονες, βεβαίως συνεχίζουν την προσπάθεια να ανακαλύψουν τα «σημάδια» μιας επικείμενης επίσκεψης του Εγκέλαδου. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις οι μεσοπρόθεσμοι, όπως τις ονομάζουν, μέθοδοι πρόγνωσης σεισμών, γίνονται αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος και στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση της μεθόδου πάνω στην οποία εργάζονται οι σεισμολόγοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εως ότου βρεθεί μια ασφαλής μέθοδος πρόγνωσης σεισμών, με πρακτικώς αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, σαφή, δηλαδή, προσδιορισμό, μεγέθους, επικέντρου και χρόνου, υπάρχουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας που μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους στο σπίτι όταν η γη σείεται. Ο ΟΑΣΠ συμβουλεύει άλλα να εφαρμόσουμε και άλλα να αποστηθίσουμε, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης.

Με βάση τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000, οι περιοχές της Ελλάδος κατατάσσονται, από απόψεως σεισμικής επικινδυνότητας, σε τέσσερις κατηγορίες, ξεκινώντας από την Δ’ με τις περιοχές πιο υψηλού κινδύνου και καταλήγοντας στην Α’ ζώνη, που περιλαμβάνει τις «λιγότερο» σεισμογενείς περιοχές.

Δ’ Ζώνη

(Η πιο επικίνδυνη)

– Αργοστόλι,

(Κεφαλληνίας)

– Σάμη, Κεφαλληνίας

– Ζάκυνθος

– Ιθάκη

– Λευκάδα

Γ’ Ζώνη

(Επικίνδυνη αλλά όχι όσο η Δ’)

– Αίγιο

– Αταλάντη

– Βόλος

– Ηγουμενίτσα

– Ηράκλειο

– Θήβα

– Κόρινθος

– Κύθηρα

– Κως

– Λαμία

– Λάρισα

– Λιβαδειά

– Μυτιλήνη

– Ναύπακτος

– Πάτρα

– Πρέβεζα

– Πύργος

– Ρέθυμνο

– Ρόδος

– Σάμος

– Καλάβρυτα

– Καλαμάτα

– Καρδίτσα

– Κάρπαθος

– Κέρκυρα

– Κιλκίς

– Φάρσαλα

– Χαλκίδα

– Χανιά

– Χίος Β’ Ζώνη (Μεσαίας επικινδυνότητας)

– Αθήνα

– Αγρίνιο

– Αρτα

– Γρεβενά

– Δράμα

– Θεσσαλονίκη

– Σαντορίνη

– Ιωάννινα

– Καβάλα

– Κομοτηνή

– Μεσολόγγι

– Μέτσοβο

– Ναύπλιο

– Ξάνθη

– Καλαμπάκα

– Καρπενήσι

– Κοζάνη

– Σκύρος

– Σπάρτη

– Τρίκαλα

Α’ Ζώνη (Σχεδόν καθόλου επικίνδυνη)

– Αλεξανδρούπολη

– Ανδρος

– Βέροια

– Γιαννιτσά

– Διδυμότειχο

– Εδεσσα

– Ερμούπολη (Σύρος) – Θάσος – Κύμη – Λαύριο – Μήλος – Νάουσα – Ορεστιάδα – Πάρος – Πτολεμαΐδα – Σέρρες – Κάρυστος – Καστοριά – Κατερίνη – Φλώρινα.