Στην Ελλάδα ο πρόξενος στη Μαριούπολη .

Ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που είχε παραμείνει στη Μαριούπολη, ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής
Έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 18:00 της Κυριακής ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος για μέρες ήταν εγκλωβισμένος στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας. Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης καθώς οι δικοί του άνθρωποι αγωνιούσαν για την υγεία του.Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε για να στηρίξει τους Έλληνες ομογενείς στην Μαριούπολη ενώ τον περίμεναν η οικογένειά του, η σύζυγός του με τον επτά μηνών γιο τους και ο πατέρας του.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη, σας ευχαριστώ όλους» το μήνυμα χαράς και ανακούφισης της γυναίκας του, η οποία κρατούσε αγκαλιά τον γιο τους.
Ο πατέρας του πρόξενου βρισκόταν στο πλευρό της συζύγου του γιου του και εμφανώς συγκινημένος έστειλε κι εκείνος ευχαριστήριο μήνυμα.Οι δηλώσεις του “γροθιά στο στομάχι”
«Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Χαλέπι, δεν ξέρω» είπε συγκινημένος – «Βρήκα κάποιους, τους έφερα Ελλάδα» είπε μόλις πάτησε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» – Ευχαρίστησε Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Δένδια, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι – «Αυτό είναι το υπουργείο Εξωτερικών, να το αγαπάτε και να το στηρίζετε»

«Ήρωες είναι αυτοί που έμειναν στη Μαριούπολη» δήλωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο Μανώλης Ανδρουλάκης και ζήτησε «να αγαπάτε το ΥΠΕΞ», ευχαριστώντας μια σειρά από ανθρώπους που τον βοήθησαν να γυρίσει σώος στην Ελλάδα.

Το μέρος όπου βρισκόμουν εγώ, χτυπήθηκε δυο φορές» είπε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη αλλά πρόσθεσε πως «ήξερα πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα μου».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, συναισθηματικά φορτισμένος, τόνισε πως στη Μαριούπολη υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί και πως στην πόλη, μόλις σε 24 ώρες καταστράφηκαν όλες οι υποδοχές! «Η Μαριούπολη θα μπει στη λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν τελείως από τον πόλεμο, όπως η Γκερνίκα, το Λένινγκραντ, το Γκρόζνι». «Αν μου επιτρέπετε δυο λόγια… Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση είχε λάβει το όλο θέμα. Οι ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις ζωές τους από το μηδέν».

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία. Είναι ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί. Δεν θα δώσω συνέχεια. Να ενώσουμε τις φωνές μας κατάπαυση πυρός. Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε»Ο Μανώλης Ανδρουλάκης έκανε λόγο για τραγωδία και ζήτησε να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, καθώς όπως είπε σκοτώνονται άμαχοι. Ο Μανώλης Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα όσα δύσκολα έζησε ο ίδιος αλλά και χιλιάδες πολίτες σε μία πόλη που δεν θυμίζει τίποτα από αυτό που ήταν η Μαριούπολη.Τραγωδία
Ο ίδιος μίλησε για τραγωδία για τον ρωσικό και ουκρανικό λαό. Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, συναισθηματικά φορτισμένος, τόνισε πως στη Μαριούπολη υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί και πως στην πόλη, μόλις σε 24 ώρες καταστράφηκαν όλες οι υποδομές.

Δήλωσε ακόμα ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών. Απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απομάκρυνση των αμάχων.

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα». Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

Ευχαρίστησε την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό, το ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο Ζελένσκι που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, αλλά και για τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Αρχικά κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί με τα 10 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Αρχικά η ελληνική αποστολή μεταφέρθηκε κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι.