Κριμαία: Δήλωση – βόμβα Ποντόλιακ – Η έκρηξη στη γέφυρα ήταν μόνο η αρχή

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου παραδέχθηκε εμμέσως ότι πίσω από την έκρηξη βρίσκεται το Κίεβο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την κατάρρευση κομματιού της γέφυρας στην Κριμαία. Η φωτιά, που σύμφωνα με τη Ρωσία ξεκίνησε από έκρηξη ενός φορτηγού στον αυτοκινητόδρομο της γέφυρας και επεκτάθηκε σε βαγόνια που κουβαλούσαν καύσιμα προκάλεσε καταστροφή που αποκόβει οδικώς τη Μόσχα από τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για τα αίτια της έκρηξης αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της Κριμαίας «δείχνουν» την Ουκρανία. Ωστόσο πολύ γρήγορα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, φαίνεται να παραδέχεται πως το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

«Η γέφυρα της Κριμαίας ήταν η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οποιαδήποτε κατοχή της Ρωσίας πρέπει να εξαλειφθεί», ανέφερε στο twitter.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον πρωθυπουργό της χώρας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους επικεφαλής του υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και του υπουργείου Μεταφορών, καθώς και από τον επικεφαλής της αστυνομίας, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν το φορτηγό – βόμβα να εκρήγνυται και η γέφυρα να παίρνει φωτιά και στα δύο επίπεδα (σσ σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος).

Η γέφυρα έχει υψηλό συμβολισμό για τη Ρωσία και αποτελεί σημαντική οδό εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και στη νότια κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία. Η ζημιά στη σιδηροδρομική γραμμή ειδικότερα αφήνει τις ρωσικές δυνάμεις στο νότο με μία μόνο σιδηροδρομική γραμμή ανεφοδιασμού – μεταξύ Κρασνοντάρ και Μελιτόπολης – και η οποία βρίσκεται πλέον εντός του βεληνεκούς των επιθέσεων της Ουκρανίας.