Άρχισε τις προκλήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ : “Ξέχασε” το εθνικό πένθος – Στήνει αφήγημα αντιπαράθεσης

Ούτε δύο 24ωρα δεν κρατήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αρχικές δηλώσεις με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος εμφανίσθηκαν να δηλώνουν πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφθεί τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και παραγνωρίζοντας τις μεγάλες ευθύνες και της δικής του διακυβέρνησης, ειδικά σε ότι αφορά την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 προκειμένου να… επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και όσα ακολούθησαν, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια “προαναγγελθείσα τραγωδία”

Τη σκυτάλη πήρε και επισήμως η Πόπη Τσαπανίδου η οποία προχώρησε σε μια δήλωση που αν μη τι άλλο δείχνει να προκαλεί την κυβερνητική πλευρά να απαντήσει για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, όπως και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της επιχείρησης συμψηφισμού με την τραγωδία στο Μάτι.

Τι είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Τα εξής:

«Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ακόμα δεν έχει υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων. Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να δώσουν επιτέλους την πραγματική εικόνα για την έκταση της τραγωδίας. Ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους τους που θρηνούν, προϋποθέτει και το σεβασμό στην αλήθεια».

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ενημέρωση των συγγενών των θυμάτων και των αγνοουμένων και μιλά για σεβασμό στους νεκρούς και τους ανθρώπους που θρηνούν. Και μιλά για αλήθεια.

Η δίκη για το Μάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι καταθέσεις των μαρτύρων αποτελούν την καλύτερη δυνατή απάντηση. Όπως και η κατάθεση του πραγματογνώμονα σύμφωνα με την οποία την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στο συντονιστικό όργανο της πυροσβεστικής ήξεραν για 37 νεκρούς. Το θέατρο που στήθηκε εκεί το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρας.

Σε αντιδιαστολή όσα έγιναν από την πρώτη στιγμή του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε εκεί και συνέβαλε στην προσπάθεια διάσωσης διακομιδής και περίθαλψης. Ταυτόχρονα ανακοινώνει διαρκώς αριθμό νεκρών ενώ κινείται με συγκεκριμένα βήματα αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων.

Δεν ήταν μόνο η Τσαπανίδου. Ο Νίκος Παππάς έσπευσε να κάνει δήλωση για να απαντήσει στην αναφορά του πρωθυπουργού και του Γιώργου Γεραπετρίτη για τη σύσταση υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων λέγοντας ότι «ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν «υπερκομματική επιτροπή» που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της»

Και συνέχισε για να σημειώσει ότι «υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει χθες: Πως για όλα φταίει “κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος”.»

Επίσης στελέχη οπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης βγήκαν το πρωί προκειμένου να αρχίσουν τις επιθέσεις κατά τις κυβέρνησης με τον δεύτερο να δηλώνει μάλιστα ότι «σήμερα πλέον η πολιτική συζήτηση, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με τους τόνους που αρμόζουν, είναι αναγκαία. Και δεν την ξεκινώ εγώ. Την ξεκίνησαν χτες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός στις δηλώσεις τους. Όταν λένε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και το λάθος ενός και μόνο ανθρώπου, στην ουσία ισχυρίζονται ότι δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνηση. Και τότε προφανώς ανοίγουν την πολιτική συζήτηση. Συνεπώς σ’ αυτούς απαντώ].

Για να προσθέσει ότι «ανθρώπινα λάθη πάντοτε γίνονται. Ευθύνη όμως της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να διαπιστώνει το ανθρώπινο λάθος εκ των υστέρων. Αυτό το κάνει ο απλός πολίτης. Ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που περιορίζουν, με τεχνικά ή άλλα μέσα, το ανθρώπινο λάθος. Φτάσαμε στο δυστύχημα, εξαιτίας όσων έχουν συμβεί στο δίκτυο του ΟΣΕ, παρά τις δεσμεύσεις που όπως μαθαίνουμε είχαν αναληφθεί από τη χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020. Και οι παραλείψεις ήταν πολλές. Σωστά λοιπόν οι εφημερίδες το χαρακτηρίζουν ‘έγκλημα εξ αμελείας’. Αυτές τις παραλείψεις, μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οφείλουμε να δούμε και να κρίνουμε, και όχι να διαχέουν βολικά τις ευθύνες σε ένα διάστημα δεκαετιών. Χωρίς ουσιαστικά να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη»

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο αρχηγός του έβαλαν στην άκρη το Εθνικό Πένθος για να στήσουν το νέο τους αντιπολιτευτικό αφήγημα επικαλούμενοι την αλήθεια που στην Κουμουνδούρου έχει χαθεί μεταξύ διακυβέρνησης 2015 – 2019 και δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος.