Σοκ από την πτώση του Canadair: Πώς έγινε η τραγωδία

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η πτώση του Καναντέρ που επιχειρούσε στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο.

Οι πρώτες εικόνες και τα βίντεο από το τραγικό συμβάν αποκαλύπτουν τους δύσκολους ελιγμούς που χρειαζόταν να κάνει το πλήρωμα του Canadair CL-215 για να αντιμετωπίσει τις φλόγες που βρίσκονταν σε χαράδρα. Το ίδιο βίντεο, αλλά και τυχόν νεότερο οπτικό υλικό θα αναλυθούν από τους ειδικούς, ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της πτώσης.

Τα πρώτα συμπεράσματα για την πτώση του Canadair
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, κυβερνήτη πολιτικής αεροπορίας και πρόεδρο της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), ζητώντας κάποια πρώτα σχόλια από τα καρέ που καταγράφουν την πτώση του Canadair CL-215, τα οποία προέρχονται από την πρώτη, παλαιότερη γενιά αυτών των αεροσκαφών -τα πιο νέα είναι τα CL-415.

«Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα από τις εικόνες που έχουμε δει είναι ότι μιλάμε για μια πτήση που γίνεται σε βάθος, όχι μεν σε χαράδρα, αλλά σε γεωλογική ρηγμάτωση. Δηλαδή για πτήση εντός εμποδίων. Το αποτέλεσμα είναι όταν παίρνει τη δεξιά στροφή και χαμηλώνει να ακουμπά ο δεξιός πλωτήρας σε κάποιο δέντρο» λέει αρχικά ο κ. Κωνσταντέλλος. Οι πλωτήρες στα Καναντέρ, όπως εξηγεί, είναι οι δύο μικρές «βαρκούλες» που υπάρχουν σε κάθε φτερό και αποτρέπουν την επαφή με το νερό την ώρα της υδροληψίας.

«Είναι, δυστυχώς, κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές. Ο χειριστής ρίχνει το νερό, με την απελευθέρωση του νερού το αεροσκάφος ελαφραίνει και γίνεται πιο εύκολη η ροπή στρέψης. Από το βίντεο βλέπουμε λοιπόν αυτή την επαφή και την αποκόλληση του ακροπτερυγίου», σημειώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Προσπάθησαν να το σώσουν, όμως ήταν πολύ δύσκολο»
Το αμέσως επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, ήταν να μπει το Καναντέρ σε δεξιά στροφή. «Προφανώς έχασε την αεροδυναμική του δυνατότητα και έπεσε», προσθέτει.

Από τα τελευταία καρέ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, προκύπτει ότι «προσπάθησαν να το σώσουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Δεν μπορούσε κάτι να γίνει. Ήταν πολύ χαμηλά, μιλάμε για λιγότερο από 30-40 πόδια, δηλαδή στα 10 μέτρα. Προσπάθησε να το επαναφέρει, όμως δεν γινόταν, είναι πολύ κρίμα».

Το γεγονός ότι οι χειριστές επί ώρες έκαναν δύσκολους ελιγμούς στο σημείο επιβεβαίωσε ο κ. Τάσος Ντούγιας, κάτοικος της περιοχής.

«Από το πρωί, από τις επτά παρά, επιχειρούσε εδώ στον Πλατανιστό ένα ζευγάρι Καναντέρ. Η φωτιά ήταν σε πολύ δύσβατο σημείο και αναγκάζονταν να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να “χτυπήσουν” τη φλόγα. Το σήκωναν τελευταία στιγμή. Δεν ήμουν τη στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους, όμως είδα τι προσπάθειες κατέβαλαν», είπε ο κ. Ντούγιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του Καναντέρ μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, σε ένα γκρουπ Καρυστινών, οι οποίοι συγκλονίστηκαν βλέποντας καρέ-καρέ την τραγωδία.