Περιφερειακές εκλογές 2023 – ΝΔ, Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών στην χάραξη πορείας για την αγροτοδιατροφή.

Του Ανδρέα Καρασαρίνη, γραμματέα αγροτικών φορέων ΝΔ

Ο Περιφερειάρχης του 2023 καλείται να αλλάξει κατά πολύ το μοντέλο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, μετατρέποντάς τον σε μία κομβική οικονομική κατεύθυνση της Περιφέρειας για το μέλλον. Ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις δύο «ατμομηχανές» της οικονομίας.

Σε πολλές περιφέρειες ο πρωτογενής τομέας είναι ο κατά κύριο κλάδος οικονομίας , οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας το πως θα πρέπει πλέον να εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε άμεση συνεργασία με την Κυβέρνηση .

Την προηγούμενη τετραετία παρατηρήσαμε ότι ως επί τω πλείστον στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας υπήρξε μία στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και πολλά προβλήματα που είχαν οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, είτε απεμπλάκησαν μετά από πολλά χρόνια αναμονής, είτε βρέθηκε άμεση λύση σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο σύγχρονος Περιφερειάρχης καλείται να κινηθεί σε 5 κατευθύνσεις , οδηγώντας σε ένα νέο μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα , αν σκεφτούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. :

1. Θα πρέπει να σχεδιάσει πολιτικές για την επόμενη πενταετία, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχει η Περιφέρεια με στόχο να μπορέσει να προκαλέσει περισσότερες επενδύσεις και δη να δώσει μία επιπλέον δυναμική ως προς τις εξαγωγές. Σε αυτό κομβικό ρόλο έχουν και οι Συνεταιρισμοί, οι οποίοι μετά την ίδρυση της ΕΘΕΑΣ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία έχουν δει να υπάρχει μία κατεύθυνση της Κυβέρνησης προς τα συλλογικά σχήματα εμπράκτως με την κατάλληλη στήριξη.

2. Η σωστή συνεργασία Κυβέρνησης -Περιφέρειας θα φέρει σίγουρα πολλά έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να μπορούν να επενδύσουν στις περιοχές του. Τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για την αγροτική οδοποιία την περίοδο 2019-2023 απεικονίζουν τη σημασία που έχει για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη της υπαίθρου, γεγονός που φαίνεται σε όλη την Ελλάδα

3. Η σωστή πρόληψη σε αντιπλημμυρικά έργα, όπως και η γενικότερη προστασία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να είναι ένα βήμα μπροστά προτείνοντας στην Κυβέρνηση όλες αυτές τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Η Κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία έδωσε μόνο μέσω του ΕΛΓΑ πάνω από 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις. Θα πρέπει μετά και τις καταστροφικές φωτιές στον Έβρο, αλλά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία να αντιληφθούμε συνολικά ως Κράτος , ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πλέον ως πρωτεύοντα ρόλο κάθε Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η προστασία των περιοχών της. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και σίγουρα θα πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση άμεσα για την προστασία και των ανθρώπων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος , χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό όφελος.
Άλλωστε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση με μοναδικό γνώμονα το καλό του πολίτη.

4. Το ψηφιακό Κράτος πλέον έχει εισέλθει στον κόσμο, ο οποίος σε καθημερινή βάση χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες άμεσα και διαδικτυακά. Η άμεση συνεργασία της Περιφέρειας με την Κυβέρνηση μπορεί να δώσει ενημέρωση στον κόσμο για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τα σωστά data που θέλει η Κυβέρνηση για να μπορέσει να λάβει κομβικές αποφάσεις σε ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες. Όσο πιο σωστές είναι οι πληροφορίες προς την κεντρική διοίκηση, τόσο πιο γρήγορα λύνονται τα προβλήματα. Παράλληλα, με τις αντίστοιχες εφαρμογές , λύνονται οι ουρές στην Περιφέρεια και υπάρχει σίγουρα καλύτερη αντιμετώπιση αρκετών ζητημάτων προς το αγροτικό κοινό.

Η Αγροδιατροφή μπορεί να έχει σπουδαίο ρόλο τα επόμενα 10 χρόνια στις Περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Συνοψίζοντας σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ο αγροτικός κόσμος οφείλει να ψηφίσει τους Περιφερειάρχες που με τη συνεργασία της Κυβέρνησης για 4 χρόνια μπόρεσαν και έδωσαν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και να φροντίσει να στηρίξει ανθρώπους που συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Αυτοδιοίκηση σε δεύτερο βαθμό , οι οποίοι λόγω των διοικητικών τους ικανοτήτων μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στο μέλλον όσον αφορά τον αγροτικό κλάδο.


Οι 13 επιλογές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις 13 Περιφέρειες έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να προστατεύσουν τον πρωτογενή τομέα και που σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση να μπορέσουν να αναδείξουν όλες τις πτυχές του αγροτικού κλάδου.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.