Γάζα: Αποτροπιασμός για το χτύπημα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία

Στους 8 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα. Αγωνία για πιθανόν εγκλωβισμένους στα ερείπια. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στους οκτώ ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό του ναού του Αγίου Πορφυρίου στη νότια Γάζα, όπου βρίσκονταν αρκετοί πιστοί καθώς και πολλοί άμαχοι, που μετά την εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

“Πάνω από 400 άτομα ήταν στο μοναστήρι”

“Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς“, δήλωσε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

“Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθκα” τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε, ότι αρκετοί εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει σε μια εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκανκαι άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινό πλήγμα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το χτύπημα στο μοναστήρι

Ανακοίνωση έκανε το Υπουργείου Εξωτερικών για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Όπως ανέφερε: “Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Ηπροστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά”.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε επίσης ανακοίνωση που καταγγέλλει τη βομβιστική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως έγκλημα πολέμου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.