Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας – Αντιδρούν στην κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας

Ψήφισμα εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας και ετοιμάζει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την φημολογούμενη κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας.

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας:

Τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε περί φημολογούμενων εισηγήσεων, άλλως απόψεων, ακόμη και θεσμικών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της επιχειρούμενης ονομαζόμενης «Αναδιάταξης- αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη», αναφορικά με την κατάργηση του Εφετείου Ευβοίας ως αυτοτελούς Εφετείου και την συγχώνευση – μετατροπή του σε μεταβατική έδρα του κατά την ως άνω φημολογία υπό σύσταση Εφετείου Στερεάς Ελλάδας ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση του με την ίδρυση Εφετείου Στερεάς Ελλάδας και την υπαγωγή της κατά τόπον αρμοδιότητας των υποθέσεων της σημερινής περιφέρειας του στην Λαμία ή ακόμη και στην Αθήνα, καθώς επίσης και ότι η ως άνω φημολογία προέρχεται και από απόψεις –εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που ακόμη δεν έχουν κατατεθεί επισήμως.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, έχοντας πλήρη επίγνωση όσων λαμβάνουν χώρα πίσω από «κλειστές πόρτες» εκφράζει την κατηγορηματική και κάθετη αντίθεση του στην παραπάνω φημολογία.
Μόλις λίγα χρόνια πριν, εν έτει 2011, το ίδιο Υπουργείο έκρινε την απόλυτη αναγκαιότητα δημιουργίας αυτοτελούς έδρας Εφετείου στην Εύβοια, μη δυνάμενης
να εξυπηρετήσει όλη την Εύβοια η μέχρι τότε λειτουργούσα στην Χαλκίδα, ήδη από το έτος 2001, μεταβατική έδρα του Εφετείου Αθηνών. Η ίδρυση του Εφετείου Ευβοίας αποτέλεσε την εύλογη ικανοποίηση του δίκαιου παγίου αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, αλλά και όλης της πολύπαθης κοινωνίας του νομού Ευβοίας για την ίδρυση Εφετείου στον νομό μας, το οποίο ιδρύθηκε μετά από επίπονη προσπάθεια των προηγούμενων διοικήσεων του Δ.Σ. Χαλκίδας και ιδίως του αειμνήστου Προέδρου μας Λάμπρου Γκάνη. Μεταξύ πολλών άλλων ελήφθησαν υπόψη, η ιδιότυπη γεωμορφολογία του νομού – συμπεριλαμβανομένου της νήσου Σκύρου -, το επίμηκες σχήμα, το οποίο ελάχιστα υπολείπεται της νήσου Κρήτης, στην οποία Περιφέρεια λειτουργούν επίσης δύο Εφετεία, χωρίς ωστόσο να υφίσταται οιαδήποτε φημολογία περί κατάργησης του ενός, καθώς και το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο του νομού, που ουδόλως έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Τα ως άνω χαρακτηριστικά του νομού μας ουδόλως άλλαξαν στην πορεία αυτών των ετών, αντιθέτως μάλιστα ο πληθυσμός σε κάθε γωνιά του νομού, τον οποίο καλείται το Εφετείο Ευβοίας να εξυπηρετήσει, σημείωσε αξιόλογη αύξηση, ενώ επιπροσθέτως από την έναρξη της λειτουργίας του το Εφετείο Ευβοίας παραμένει, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σταθερά λειτουργικό και παραγωγικό στην διεκπεραίωση των υποθέσεων, πολιτικών και
ποινικών προς τον σκοπό της ταχείας και απρόσκοπτης απονομής της Δικαιοσύνης,
που τόσα νομοθετήματα ψηφίστηκαν για αυτήν τα τελευταία χρόνια.
Ο νομός Ευβοίας, ο πολυπληθέστερος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί το 42,00% περίπου του πληθυσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Χαλκιδέων με 109.256 κατοίκους με βάση την απογραφή του έτους 2021, είναι ο 12ος σε πληθυσμό Δήμος της Χώρας, ένας από τους ελάχιστους δήμους με αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ο μόνος δε με αύξηση πληθυσμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας είναι σήμερα ο 11ος σε μέλη πανελλαδικά.

Το αδιαπραγμάτευτο γεγονός, ότι το Εφετείο Ευβοίας καθ’ όλα τα χρόνια της
δωδεκαετούς μέχρι και σήμερα αυτοτελούς λειτουργίας του έχει αφήσει το θετικό του αποτύπωμα στην κοινωνία της Εύβοιας καθιστώντας υπεράνω όλων ευχερή την πρόσβαση των κατοίκων της πολύπαθης Εύβοιας στην ίδια την δικαιοσύνη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Την ως άνω παραδοχή ενστερνίζεται αναντιλέκτως και το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που υπηρέτησαν όλο αυτό το διάστημα, οι δικαστικοί υπάλληλοι που συμβάλλουν καθημερινώς με το έργο και τις υπηρεσίες τους στην εύρυθμη λειτουργία του, καθώς και το ίδιο το δικηγορικό σώμα που δύναται να ασκεί επιμελώς και ευπρεπώς τα καθήκοντά του προς υπεράσπιση των συμφερόντων των εντολέων του.
Κάθε επιχείρημα περί του αντιθέτου που μόνο αλλότρια συμφέροντα και έτερες σκοπιμότητες θα μπορούσε να εξυπηρετεί, καθίσταται έωλο δίχως να δύναται να ευσταθεί δεδομένων των ίδιων των αριθμών που ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Το Εφετείο Ευβοίας καλύπτει στην αρμοδιότητά του την εδαφική περιφέρεια του Νομού Ευβοίας και μέρος του Νομού Βοιωτίας. Εξυπηρετεί την πρόσβαση 274.000 πολιτών στην δικαιοσύνη σε σύνολο 508.000 κατοίκων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ήτοι περίπου 54%). Πέραν των κατοίκων της ίδιας της Χαλκίδας, θα πρέπει να καταστεί σαφές και κατανοητό, ότι εξυπηρετεί πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της βόρειας και νότιας πλευράς του νομού (ο οποίος είναι ο δεύτερος νομός της χώρας σε μήκος με 680 χιλιόμετρα ακτογραμμής) στους οποίους μάλιστα παρέχεται ένα από τα πιο πεπαλαιωμένα οδικά δίκτυα της Ελλάδας.
Ο όγκος των υποθέσεών του το κατατάσσει με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά μέσο όρο στην δέκατη (10η) με ενδέκατη (11η) θέση σε ποινικό επίπεδο.
Η επιμέρους φημολογία περί μη κατάργησης του Εφετείου Ευβοίας και συγχώνευσης – μετατροπής του σε περιφερειακή – μεταβατική έδρα άλλου δικαστηρίου, που στην ουσία αποτελεί «προπομπό» για τη πλήρη κατάργηση του στο άμεσο μέλλον, δεν μας αποπροσανατολίζει.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι καμία βάσιμη και πειστική αιτιολογία δεν υπάρχει για την φημολογούμενη και a la cart κατάργηση ή συγχώνευση του Εφετείου Ευβοίας, το οποίο συνιστά σημείο αναφοράς του νομού μας, ούτε φυσικά για την κατάργηση Ειρηνοδικείου στο νομό μας, στην δε ενδεχόμενη υπόνοια και μόνο υλοποίησης της ως άνω φημολογίας θα είμαστε όχι μόνο απλά απέναντι, αλλά
θα αντισταθούμε μέχρι τελικής πτώσεως.
Το ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ σε κάθε μέλος μας Δικηγόρο Χαλκίδας που δύναται να ασκεί καθημερινώς το λειτούργημά του με αξιοπρέπεια λόγω της εύρυθμης λειτουργίας του Εφετείου καθ’ όλα τα δώδεκα (12) χρόνια αυτοτελούς λειτουργίας του.
ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ στον κάθε απομακρυσμένο πολίτη μιας πολύπαθης Εύβοιας που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α. και το μόνο που δεν του αξίζει είναι η κατάργηση μιας Υπηρεσίας που εξυπηρετεί την ευχερή του πρόσβαση στην ίδια την Δικαιοσύνη και αποτελεί ουσιαστικά την μόνη αυτοτελή ισάξια υπηρεσία που έχει απομείνει στην Εύβοια σε σχέση με την Λαμία.
ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ στην μνήμη του επί εικοσιένα (21) έτη αείμνηστου Προέδρου μας Λάμπρου Γκάνη που έδωσε διαρκείς αγώνες για την ίδρυσή του.

Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους Ευβοείς ανεξαιρέτως, από τη Βόρεια έως τη Νότια Εύβοια και την Σκύρο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για μία ακόμη φορά να αντιμετωπίζονται οι Ευβοείς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για τους λόγους αυτούς ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας καλεί όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση.
Προς τούτο και πέραν των λοιπών ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, αλλά και αυτών που έχουν ήδη λάβει χώρα (λ.χ. συναντήσεις με παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενημέρωση των περισσότερων θεσμικών φορέων και βουλευτών του νομού μας από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κατά μόνας κλπ), θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα πρόσκληση για συνάντηση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας με όλους τους Βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους του νομού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων στο Μέγαρο Κότσικα.
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.Χ