Θρήνος στον Ολυμπιακό: Πέθανε ο θρυλικός Γιώργος Δαρίβας, σε ηλικία 98 ετών

Ο Ολυμπιακός θρηνεί για την απώλεια του εμβληματικού Γιώργου Δαρίβα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας θρυλικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με τον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς. «Ένας καλλιτέχνης της μπάλας κι ένας μοναδικός άνθρωπος», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1926, σχεδόν μαζί με τον Ολυμπιακό, και μέχρι το τέλος της ζωής του έδινε το «παρών» στα φιλικά παιχνίδια των βετεράνων της ομάδας. Ένας επιθετικός μπροστά από την εποχή του, μέλος της θρυλικής ομάδας του ’50 που είχε σαρώσει τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα στην Ελλάδα.

Λατρεύτηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού και έγινε αναπόσπαστο μέλος της ομάδας
Έμελλε να καταγράψει την πρώτη του συμμετοχή με τον Ολυμπιακό στις 21 Ιουλίου 1946, αγωνιζόμενος κυρίως δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή. Ξεχώριζε για την ταχύτητα και τη ντρίμπλα του, γι’ αυτό και λατρεύτηκε από τον κόσμο και έγινε αναπόσπαστο μέλος της ομάδας, η οποία κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα (1948, ’51, ’52’, ’54, ’55, ’56, ’57, ’58) και έξι κύπελλα (1951, ’52, ’53, ’54, ’57, ’58).

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1951 και δεύτερος το 1949 και το 1953, ενώ σημείωσε γκολ σε πέντε τελικούς Κυπέλλου. Πρόσφερε στον Ολυμπιακό και από το πόστο του προπονητή, παίρνοντας το Κύπελλο το 1971 και το 1975, ενώ βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας στο νικητήριο πρωτάθλημα του 1975, από ένα σημείο και μετά στον β’ γύρο.

«Γιώργο Δαρίβα, καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες», αναφέρει κλείνοντας η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Μέλος της Εθνικής Ελλάδος
Έχει φορέσει 16 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και έχει σημειώσει 4 γκολ, την περίοδο μεταξύ 1951-1955.

Μετά από έναν αγώνα της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας του κόλλησαν το παρατσούκλι «Λορέντζο».

Το «αντίο» του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Γιώργο Δαρίβα
«Μία θρυλική μορφή του Ολυμπιακού πέρασε στην αιωνιότητα. Γιώργο Δαρίβα θα σε θυμόμαστε για πάντα, ήσουν ένας από αυτούς που έκαναν τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας ΘΡΥΛΟ», έγραψε στο Facebook ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η συγκινητική ιστορία του Νίκου Γαβαλά με τον Γιώργο Δαρίβα
Μια συγκινητική ιστορία αποκάλυψε ο Νίκος Γαβαλάς, Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον Γιώργο Δαρίβα.

Συγκεκριμένα, έγραψε στην ανάρτησή του:

«Εκεί στο σπίτι του στο Παγκράτι, είχε στοιβάξει τις ποδοσφαιρικές αναμνήσεις μίας ζωής μέσα σε ένα κουτί. «Έλα Νίκο μου να κάτσουμε να σου δείξω», μου λέει και χάνομαι στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Δε σταματάει να μιλάει για τον Ολυμπιακό, που αγάπησε βαθιά.

«Κύριε Γιώργο, αλήθεια τι ήταν για εσάς ο Ολυμπιακός;», τολμάω να ψελλίσω γιατί δεν θέλω να διακόψω το ταξίδι στο χρόνο, που εκκινεί λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αγόρι μου, ο Oλυμπιακός εκείνη την εποχή ήταν η μάνα μας, ο πατέρας μας, η αγαπημένη μας. Αυτός ήταν ο Ολυμπιακός». Και δακρύζει.

Σιωπή…

Ήταν η τελευταία μας συνάντηση πριν από λίγους μήνες. Τότε δε μου χάλασε το χατίρι και μου τραγούδησε τον πρώτο ύμνο του Ολυμπιακού.

«Ένα, δύο, τρία, γκολ παντού πανικός, θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός». Με κοιτάζει, μου χαμογελάει στοργικά και τα μάτια του δακρύζουν πάλι. Ποδοσφαιρική ευλογία…

Στον Γιώργο Δαρίβα οφείλω μία από τις ωραιότερες διαδρομές της ζωής μου στην Αττική. Εκείνο το απομεσήμερο του Μαΐου του 2021 όταν φύγαμε παρέα από το Παγκράτι με προορισμό την ταβέρνα του Μοίρα, το νεοκλασικό στο κέντρο του Πειραιά που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοπωλείο.

«Υπάρχει ακόμη;», με ρώτησε στο αυτοκίνητο. «Ξέρεις, εκεί σύχναζε ο Ολυμπιακός», πρόσθεσε με καμάρι.

Στο μέρος όπου ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός στις 10 Μαρτίου του 1925, ο Γιώργος Δαρίβας που γεννήθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά -στις 12 Μαρτίου του 1926- στάθηκε δίπλα στο κύπελλο του πρωταθλήματος του 2021. Ιερή, ανεπανάληπτη στιγμή…

Έφυγε πριν εκπληρωθεί το όνειρό του. Να δει την αγαπημένη του ομάδα να γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής. Όμως, για όλους εμάς στην οικογένεια του Ολυμπιακού θα είναι πάντα εδώ, κοντά μας. Αποτελεί δέσμευσή μας.»