Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο λαχταριστό κέικ, με λίγες θερμίδες και έτοιμο σε μόνο μία ώρα;
Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα γλυκά που όλοι αγαπάμε, ωστόσο, εκτός από χρονοβόρο, λόγω του σιροπιού μπορεί να είναι και παχυντικό.
Η συνταγή για κέικ με καρύδι και χουρμάδες λοιπόν, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την καρυδόπιτα και εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Τα φυσικά γλυκαντικά από τους χουρμάδες αρκούν για να το κάνουν λαχταριστό.Τα υλικά που θα χρειαστείς:
240γρ αλεύρι ολικής
140 ml γιαούρτι
50ml λάδι
150γρ καρύδι σε μέτρια κομμάτια
100ml γάλα χλιαρό
2 αυγά
Βανίλια
280γρ χουρμάδες
1κ.γ. σόδα
1κ.γ. κανέλα
1κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
Διαδικασία παρασκευής:
Σε ένα μπόλ βάζουμε το γάλα με τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά.
Στο μπολ που θα φτιάξουμε το κέικ βάζουμε τα υγρά υλικά και έπειτα τα στερεά. Πολτοποιούμε το γάλα με τους χουρμάδες έως ότου να γίνουν σαν «καραμέλα». Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά μαζί με τα καρύδια.
Σε μακρόστενη φόρμα κέικ βάζουμε λαδόκολλα και προσθέτουμε το μείγμα μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σταγόνες σοκολάτας. Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 με 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ιδανικά σερβίρουμε μετά από 1 ώρα!