Γαρίδες σαγανάκι, μια φανταστική συνταγή εν όψει Καθαράς Δευτέρας για το αγαπημένο εορταστικό τραπέζι, δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
Για τις γαρίδες σαγανάκι
- 12 γαρίδες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
- 1/4 φλ. ούζο
- 2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες πομοντόρια φρέσκα ή εμπορίου
- 1 πρέζα/ες ζάχαρη
- 100 γρ. φέτα σε κομμάτια
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πως το φτιάχνουμε
- Πρώτα καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα). Αφαιρούμε το έντερο.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις γαρίδες και τις ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για 1΄ από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα.
- Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο τις γαρίδες σαγανάκι.
- Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο για να μην παραβράσουν, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει.
- Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βράζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια, να λιώσει με τη ζέστη του τηγανιού.
- Σβήνουμε τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι, με ζεστό τραγανό ψωμί.
Για γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες, απλά παραλείψτε το στάδιο με τη φέτα.