Πώς η πανδημία άλλαξε τα σώματά μας

Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ήταν προφανώς δύσκολα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο για αυτούς που είχαν νοσήσει από Covid. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, των lockdowns και της καραντίνας άφησαν τα ίχνη τους στα σώματα πολλών, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν κόλλησαν. 

Το ότι μείναμε περισσότερο μέσα, σήμαινε μεν ότι προστατευτήκαμε από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνοβολίες κι ότι ήταν γενικά απίθανο να πάθουμε κάποιο έγκαυμα, αλλά ταυτόχρονα δεν εκτεθήκαμε στον ήλιο όσο χρειαζόταν.

Είναι από εκείνα τα ζητήματα στα οποία χρειάζεται να βρούμε μια ισορροπία. Εν προκειμένω, το ότι δε βγήκαμε όσο χρειαζόταν σήμαινε μια μειωμένη σύνθεση βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, προβλημάτων με τα οστά, με τους μύες, και μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα. Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση από τον οργανισμό απαραίτητων στοιχείων, συμβάλλοντας επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τι γίνεται κάτω από το δέρμα;

Πολλοί ορθοπεδικοί γιατροί διαπίστωσαν προβλήματα και πόνους στις πλάτες των ασθενών που τους επισκέφτηκαν, λόγω της κακής στάσης των σωμάτων τους από την αρχή της πανδημίας.

Αρκετός κόσμος λόγω άγχους άρχισε να τρίζει, να σφίγγει ή να χτυπά τα δόντια του ασυνείδητα στον ύπνο του ή και κατά τη διάρκεια της μέρας, μια κατάσταση που ιατρικά ονομάζεται βρουξισμός και που προκαλείται από αυξημένο άγχος. Ακόμα πιο συχνό βέβαια ήταν το φαινόμενο του παρατεταμένου τσιμπολογήματος διαφόρων σνακ.

Και τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνουν ότι δεν είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αλλαγές που συνέβησαν στην υγεία μας τα τελευταία χρόνια. Οι κοινωνικές συνθήκες και η πίεση που μας ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασαν τον ψυχισμό μας.

Αρκετοί όμως μπορεί να νιώθουν ενοχικά, μη μπορώντας να καταλάβουν πόσο μπορούν να επηρεάσουν οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα την ισορροπία του σώματός τους. Πόσο μάλλον οι μεγάλες που απαιτούνταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν εστιάζουμε με ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα μπορούμε να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα τα προβλήματα και την ανισορροπία στα σώματά μας κι έτσι πιο συνειδητοποιημένα να βρούμε λύσεις, αλλάζοντας και κάνοντας εκείνες τις επιλογές που βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία