Καταγγελία Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης για κοπή δέντρων απο τον ΔΕΔΔΗΕ

Καταγγελία κάνει η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης κατά τον ΔΕΔΔΗΕ για καταστροφή υπεραιωνόβιων δέντρων, με κόψιμό τους.

Ακολουθεί η καταγγελία:

Με το παρόν σας ενημερώνουμε για τη κοπή δέντρων στην περιοχή μας, από τον ΔΕΔΔΗΕ και σας καλούμε να πάρετε θέση στο συνεχιζόμενο και πανελλαδικό έγκλημα της καταστροφής των δέντρων με την “δήθεν” κλάδευσή τους!

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την ομαλή και ασφαλή μεταφορά του ρεύματος σε όλη την επικράτεια. Μια από τις δουλειές που πρέπει να κάνει για τη σωστή λειτουργία της ηλεκτροδότησης της χώρας, είναι η προστασία του ηλεκτρικού δικτύου (καλώδια, μετασχηματιστές κλπ.). Κάποιες φορές κλαδιά δέντρων προκαλούν προβλήματα στα καλώδια της ηλεκτροδότησης. Σε αυτή τη περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ παίρνει άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Δήμοι κλπ.) για την απομάκρυνση των κλαδιών από τα καλώδια. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό τρόπο ως προς τη προστασία των δέντρων, δηλαδή κλαδεύονται μόνο τα κλαδιά που εμποδίζουν το δίκτυο.

Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ για μια ακόμα φορά μας “έδειξε” την “περιβαλλοντική του ευαισθησία”. Τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου (στο τέλος δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου) κάνοντας καθαρισμό κλαδιών που υπάρχουν κοντά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης για την αποφυγή πυρκαγιών, “φρόντισε” να κόψει, εκτός από τα απαραίτητα κλαδιά των δέντρων και ολόκληρα δέντρα, κάποια δε από αυτά ήταν γιγαντιαία και υπεραιωνόβια. Τρία από αυτά (βελανιδιές), βρίσκονταν μέσα στην Κύμη, στην συνοικία Ερειτσίας. Δύο κόπηκαν από την ρίζα και το τρίτο κόπηκε σε ύψος 5 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά είχαν περίπου 25 μέτρα ύψος και η ηλικία τους προσεγγιστικά φαίνεται να υπερβαίνει τα 200 χρόνια, σύμφωνα με τους κύκλους ζωής των δέντρων.

Ένα δεύτερο σημείο της πολύ “προσεκτικής δουλειάς” του ΔΕΔΔΗΕ είναι στη περιοχή “πηγή Γουρνίας”, πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Κύμης. Πλησίον της πηγής (ανατολικά) κόπηκε ένα πλατάνι με περίμετρο σχεδόν 10 μέτρα (σε ύψος περίπου 1 μέτρο από το έδαφος). Από τον πλάτανο αυτό κόπηκαν τα δύο κεντρικά κλαδιά αμέσως μετά την πρώτη τους διακλάδωση από τον κορμό, δηλαδή στα 4 με 5 μέτρα ύψος. Το τεράστιο και υπεραιωνόβιο αυτό δέντρο κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκε. Στο ίδιο σημείο κόπηκαν επίσης, είτε από τη ρίζα, είτε λίγο ψηλότερα 3 άγριες αριές (είδος αειθαλούς βελανιδιάς) και 3 μικρότεροι πλάτανοι. Το σημείο που κόπηκαν τα δέντρα συμπίπτει και με πεζοπορικό και ποδηλατικό μονοπάτι.

Κάτοικοι της Κύμης, απευθύνθηκαν τηλεφωνικά στο Δασαρχείο Αλιβερίου (το γνωστό Δασαρχείο, το οποίο ουδέποτε έχει ασχοληθεί σοβαρά, είτε με επιστημονική έρευνα, είτε με περιβαλλοντικά προβλήματα όπως λαθροϋλοτομίες, παράνομες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, λαθροθηρία κτλ, που πάντοτε γνωμοδοτεί θετικά για τις εγκαταστάσεις της αιολικής βιομηχανίας, οπουδήποτε, χωρίς περιορισμό), καθώς και στην Διεύθυνση Δασών Ευβοίας. Οι τηλεφωνικές απαντήσεις των υπηρεσιών ήταν του τύπου “υπάρχει άδεια στον ΔΕΔΔΗΕ, για κλάδευση δέντρων κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος” και το ότι “είστε υπερβολικοί σε αυτά που μας δείχνετε”!! Οι φωτ/φίες όμως που δημοσιεύουμε (δείτε στον ιστότοπο και το fb) δείχνουν ότι μόνο υπερβολικοί δεν ήταν οι κάτοικοι που ρωτούσαν, αντίθετα ήταν περισσότερο ενδιαφερόμενοι και ευαισθητοποιημένοι από τους δημόσιους λειτουργούς.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Εύβοιας (ιδιαίτερα στην περιοχή του ποταμού Κηρέα) έχει εξαπλωθεί η “ασθένεια των πλατάνων”, η οποία προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani και μεταδίδεται πολύ γρήγορα, ακόμα και από το ριζικό σύστημα από δέντρο σε δέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και τα πλατάνια πεθαίνουν. Ο κυριότερος τρόπος μεταφοράς του μύκητα αυτού από περιοχή σε περιοχή είναι μέσω μολυσμένων εργαλείων ( πχ πριόνια, αλυσοπρίονα, κλαδευτήρια κτλ.), όπου νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε μολυσμένα δέντρα και δεν αποστειρώθηκαν σωστά…

Αλήθεια το Δασαρχείο και ο ΔΕΔΔΗΕ έκαναν σχετική απολύμανση και έλεγχο στον εξοπλισμό ( αλυσοπρίονα κτλ.);;; Σίγουρα όχι. Απλά τώρα ο τόπος πρέπει να ελπίζει στην τύχη ότι δε θα μεταδοθεί η ασθένεια και εδώ.

Σε κάθε περίπτωση και προς κάθε κατεύθυνση λέμε, φωνάζουμε και τονίζουμε: τα δέντρα είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε στο οικοσύστημά μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα προστατεύουμε – πολύ περισσότερο φυσικά των αρμόδιων υπηρεσιών και των κάθε είδους εταιρειών, ιδίως των τέως δημόσιου χαρακτήρα…

Τα δέντρα είναι πηγή ζωής και εάν συνεχισθεί στην Ελλάδα και στα μέρη μας αυτός ο εγκληματικός παραλογισμός της καρατόμησης και καταστροφής τους θα είμαστε όλοι πολλαπλά υπεύθυνοι για ένα πολύ δυσάρεστο μέλλον.

Καλούμε για άλλη μια φορά κάθε αρμόδιο να κάνει σωστά την δουλειά του με κύριο γνώμονα το κοινό καλό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος!